Handel met de Amerika's

Vorig jaar importeerde Nederland voor 45,0 miljard gulden aan goederen uit Amerika. Dit is 12,2% van de totale invoer. Daarmee komt Amerika – wanneer we alle landen van Noord- en Zuid-Amerika als één geheel beschouwen – bij de Nederlandse import op de tweede plaats, achter Duitsland en vóór België.

Wat de uitvoer betreft is Amerika onze vijfde handelspartner. In 1998 exporteerde Nederland naar al deze landen bij elkaar voor 23,1 miljard gulden, 5,8% van de totale export.

Nederlandse invoer uit Amerika (totaal 1998: 45,0 miljard gulden)

Nederlandse invoer uit Amerika (totaal 1998: 45,0 miljard gulden)
Zowel de import uit, als de export naar de Amerika’s wordt gedomineerd door de Verenigde Staten. Brazilië en Canada komen met grote afstand op de tweede en derde plaats. Samen zijn deze drie landen goed voor meer dan 80% van de handel met de Amerika’s.

Nederlandse uitvoer naar Amerika (totaal 1998: 23,1 miljard gulden)

Nederlandse uitvoer naar Amerika (totaal 1998: 23,1 miljard gulden)
Wanneer we echter ook het inwonertal van de landen beschouwen, wordt de rangorde plotseling anders. Dan komt de meeste invoer uit Suriname – vooral aluminiumoxide – en de Nederlandse Antillen – vooral stookolie. In de omgekeerde richting zijn de Antillen – met vooral kaas – het belangrijkste exportland. Suriname komt dan op de tweede plaats. Daarheen exporteert Nederland vooral tweedehands personenauto’s.

Naud Philippens

Bron: CBS, Maandstatistiek internationale handel, 1999/4