Economische groei in Nederland boven EU-gemiddelde

In het eerste kwartaal van dit jaar komt de groei van de economie in ons land uit op 3,0%. De ontwikkeling van de economie wordt gemeten aan de hand van de volumegroei van het bruto binnenlands product (BBP) ten opzichte van een jaar eerder. De economie in de vijftien lidstaten van de Europse Unie (EU) is in het eerste kwartaal met 1,7% toegenomen. Al meer dan veertien kwartalen is de economische groei in ons land hoger dan het EU-gemiddelde.

Volumegroei BBP per kwartaal

Volumegroei BBP per kwartaal
Het zijn vooral de bestedingen van de consument die een stevig fundament onder de economische groei in ons land leggen. In de eerste drie maanden van 1999 bedraagt de stijging van de gezinsconsumptie in Nederland 3,9%. In de EU ligt dit groeicijfer op 2,7%.

In de Verenigde Staten blijft de economie op volle toeren draaien. Vanaf het tweede kwartaal van 1996 schommelt de stijging van het BBP rond de vier procent. In Japan klimt de economie langzaam uit het dal. Voor het eerst sinds een jaar is er weer sprake van een lichte toename van de bedrijvigheid.

Frans van Ingen Schenau

Bron: Eurostat