Celcapaciteit op peil

In de Nederlandse gevangenissen zaten eind 1998 bijna 12 duizend personen. In deze gevangenissen waren verleden jaar 12,5 duizend plaatsen beschikbaar, wat betekende dat zo’n 94% van de celcapaciteit werd benut. Gedetineerden bevinden zich in de gevangenis in afwachting van een eventuele veroordeling tot een gevangenisstraf of zijn daartoe al veroordeeld en zitten hun straftijd uit.

Celcapaciteit en gedetineerden, 1998

Celcapaciteit en gedetineerden, 1998
In de loop van de jaren tachtig bleek de celcapaciteit van de penitentiaire inrichtingen niet toereikend. Een reden was dat het gemiddeld aantal verblijfsdagen per gedetineerde steeg van 77 in 1990 naar 97 in 1994 en in de jaren daarna nog opliep tot boven de 100.

Personen die na het plegen van een ernstig misdrijf in voorlopige hechtenis hadden moeten worden genomen of zij die al waren veroordeeld tot een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf konden soms niet meteen worden ondergebracht. Hierdoor moesten in het midden van de jaren negentig per jaar enkele duizenden potentiële gedetineerden worden heengezonden.

Meer cellen

In korte tijd is de celcapaciteit sterk uitgebreid. In de periode 1993-1998 zijn er ruim 4,5 duizend cellen bijgekomen. Inmiddels is de omvang van de gedetineerde bevolking gestabiliseerd en is er evenwicht in capaciteit en bevolking.

In de loop van het kalenderjaar 1998 kwam ruim 40 duizend keer iemand uit de vrije maatschappij of uit een politiecel in de gevangenis terecht. In totaal verbleven de gedetineerden 4,3 miljoen dagen in de cel.

Gedetineerden naar verblijfsreden

Gedetineerden naar verblijfsreden
Cheng Wang