Handel met de Baltische staten

In de loop van 1992 is de Sovjet-Unie uiteengevallen in een groot aantal onafhankelijke republieken. Op 1 januari van dat jaar werden Estland, Letland en Litouwen als eersten onafhankelijk. Nederland is sinds hun onafhankelijkheid een vrij belangrijke handelspartner voor deze drie Baltische staten. Alleen met Rusland, Finland, Zweden en Duitsland drijven zij duidelijk meer handel.

Sinds 1993 is de totale waarde van de Nederlandse handel met Estland, Letland en Litouwen bijna verdubbeld. Vooral onze uitvoer groeide sterk. De waarde van de invoer uit deze drie staten daarentegen liep de laatste twee jaar licht terug, al is dit voornamelijk het gevolg van prijsdalingen.

Waarde invoer loopt licht terug

De Nederlandse invoer uit de Baltische staten bestaat voor het overgrote deel uit aardolie. De waarde ervan is de laatste 2 jaren teruggelopen. Weliswaar bevindt het huidige niveau van de invoer zich nog boven dat van 1993, maar deze stijging komt volledig doordat de invoer uit Estland in de periode 1993-1997 sterk is gestegen.

Invoer uit Baltische staten

Invoer uit Baltische staten

Uitvoer blijft stijgen

De Nederlandse uitvoer naar Estland, Letland en Litouwen blijft gestaag groeien. Sinds 1993 is onze uitvoer naar elk van de drie landen jaarlijks gegroeid. Vooral computers, auto’s, groenten en fruit vinden gemakkelijk hun weg naar de Baltische staten.

Uitvoer naar Baltische staten

Uitvoer naar Baltische staten

Relatief belangrijk

Ondanks hun geringe aantal inwoners (Estland 1,5 mln; Letland 2,5 mln.; Litouwen 3,7 mln.) zijn de Baltische staten samen voor onze handel net zo belangrijk als bijvoorbeeld Australië of India. Zouden we Estland, Letland en Litouwen als één land beschouwen, dan was het onze achtendertigste handelspartner. De Baltische staten zijn daarmee belangrijker voor onze handel dan landen als de Oekraïne of Roemenië, landen met veel meer inwoners.

Noud Philippens