Auto als werkpaard

In 1998 hebben de Nederlandse personenauto’s in eigen land 90,4 miljard kilometer afgelegd. Daarbij verbruikten zij vijf miljard liter benzine, 1,4 miljard liter diesel en 950 miljoen liter LPG. Omgerekend naar de energiewaarde is dat verbruik goed voor 238 Petajoule.

Energieverbruik Nederlandse personenauto's binnen Nederand, zakelijk gebruik

Energieverbruik Nederlandse personenauto's binnen Nederand, zakelijk gebruik
Het verkeer over de weg, per spoor, in de binnenvaart en het luchtverkeer verbruikte vorig jaar 445 Petajoule. Daarmee hebben personenauto’s een aandeel van iets meer dan de helft van het totale energieverbruik in het verkeer.

Het belangrijkste motief om een auto te gebruiken is de gang van en naar het werk. Daar gaat 30% van het energieverbruik aan op. In de afgelopen vijf jaar is dat verbruik licht gestegen. Maar dat is meer een gevolg van het groeiend aantal auto’s en het licht oplopen van de gemiddelde afstand naar het werkadres. Bij het woon-werkverkeer wordt tweederde van het energieverbruik door benzine geleverd.

Een achtste deel van het energieverbruik gaat op aan de bezoeken in de werksfeer.Voor dit motief is het verbruik van diesel bijna even hoog als van benzine, namelijk 41 om 44%.

Voor het onderhouden van de sociale kontakten is de auto bij uitstek geschikt. Droog aankomen met een fatsoenlijk kapsel bij het op visite of logeren gaan leidt tot 18% van het energieverbruik.

Het gebruik van de auto om te gaan winkelen is even hoog als het gebruik om te gaan sporten of om zich te ontspannen. Beide motieven zijn goed voor 10% van het energieverbruik.

Energieverbuik Nederlandse personenauto's binnen Nederland naar motief

Energieverbuik Nederlandse personenauto's binnen Nederland naar motief
Ed van Gelder