Vastgoedfondsen doen het matig op de beurs

Vastgoedfondsen hebben het de afgelopen jaren op de Amsterdamse effectenbeurs slechter gedaan dan aandelen en andere beleggingsvormen. Een substantieel deel van de koersstijgingen voor gewone aandelen ging aan hen voorbij.

Over de laatste vijf jaar bedraagt het totale rendement voor vastgoedfondsen gemiddeld 3,0% per jaar, tegen 25,0% voor alle Nederlandse aandelen tezamen en 7,6% voor obligaties. De rente op een spaarrekening met een vaste termijn van 5 jaar bedroeg in de afgelopen 5 jaar gemiddeld 5,1%.

Rendement van beleggingen

Rendement van beleggingen

Vastgoedfondsen keren relatief veel dividend uit. Het herbeleggingsrendement, dat wil zeggen het totale rendement verminderd met het koersrendement, bedraagt over de afgelopen 5 jaar gemiddeld 5,8%. Voor alle andere aan de beurs genoteerde ondernemingen (exclusief de beleggingsfondsen) is het herbeleggingsrendement 2 procentpunten lager. De hoogte van het dividend heeft de tegenvallende koersontwikkeling van de vastgoedfondsen echter niet kunnen compenseren.

Koersontwikkeling vastgoedfondsen

Koersontwikkeling vastgoedfondsen

Wereldwijde beleggers

Dat de vastgoedfondsen een naar verhouding laag rendement hebben, komt vooral door de wereldwijd beleggende fondsen. De vastgoedfondsen die direct in Nederlands onroerend goed beleggen, hebben namelijk over de afgelopen vijf jaar een rendement van gemiddeld 9,2% behaald. Hierbij steekt het rendement van de vastgoedfondsen met een wereldwijd beleggingsbeleid mager af. Deze fondsen behaalden slechts 2,2%.

Ook in 1998 hebben de direct in Nederland beleggende fondsen het hoogste rendement behaald. Zij behaalden 11,4%, tegenover een negatief rendement van –4,1% bij de direct wereldwijd beleggende fondsen. Ook de indirecte fondsen hadden in 1998 een negatief rendement, van –11,9%.

Paul van der Beek en Jos van Heiningen