Overbemesting

In het zuiden en midden van het land gebruikten agrarische bedrijven in 1996 meer dierlijke mest op het land dan wettelijk is toegestaan. De meeste bedrijven met intensieve veehouderij hebben een mestoverschot en moeten de teveel geproduceerde mest afvoeren. Toch gebeurt dat niet altijd voldoende.

Om de kosten van het mesttransport te drukken proberen veehouders de mest zo dicht mogelijk in de buurt af te zetten. Bijna de helft van de in 1996 vervoerde mest ging naar boeren in dezelfde gemeente. De mestoverschotten waren vooral groot in de Westelijke Veluwe, het Westelijk Peelgebied, de Maaskant en het Land van Cuijk, met uitzondering van de Westelijke Veluwe allemaal regio’s die vorig jaar sterk te lijden hadden van de varkenspest.

In Noord-Brabant en Limburg is in 1997 respectievelijk 15 en 20 procent minder varkensmest geproduceerd als gevolg van de varkenspest. Landelijk gezien daalde de bemesting slechts met 1,5 procent. Door de inkrimping van de varkensstapel en de invoering van de mineralenboekhouding zal de bemesting in 1998 waarschijnlijk nog iets lager uitvallen.

Martha van Eerdt

Overbemesting