Vrouwen leren beter

Steeds minder leerlingen verlaten het voortgezet onderwijs zonder diploma. Van de kinderen die in 1989 naar het voortgezet onderwijs gingen, viel 7 procent uit. Bovendien hebben leerlingen steeds minder tijd nodig om hun mavo-, havo- of vwo-diploma te halen. Het is opmerkelijk dat meisjes het duidelijk beter doen dan jongens. Zo blijven meisjes minder vaak zitten en behalen zij sneller het diploma.

Ook in het hoger onderwijs laten de meisjes de jongens achter zich. Vijf jaar na de start in het hoger beroepsonderwijs hebben zes van de tien meisjes de opleiding met succes afgerond. Van de mannen lukt dat slechts de helft. Vooral bij de lerarenopleidingen presteren de meisjes duidelijk beter. Ook verlaten meisjes minder vaak het hoger beroepsonderwijs zonder diploma.

Bij de universiteiten is dit beeld eveneens te zien. Gemiddeld doen studenten een kleine zes jaar over hun universitaire opleiding. Meisjes zijn gemiddeld vier maanden sneller klaar dan jongens. Tenslotte ronden meisjes hun universitaire opleiding vaker af.

Slagingspercentages wetenschappelijk onderwijs

Slagingspercentages wetenschappelijk onderwijs

Bron: CBS, Jaarboek Onderwijs, 1998