Veiligheid

Vorig jaar rekende bijna de helft van de bevolking problemen op het terrein van criminaliteit, wet en orde tot de belangrijkste problemen in Nederland. Daarmee steekt dit probleemgebied met kop en schouders uit boven andere, zoals minderheden en discriminatie, werk en werkgelegenheid of milieu.

In voorgaande jaren is de stijging van de criminaliteit gestopt. Nu lijkt het aantal misdrijven zelfs te dalen. De slachtofferenquêtes onder de bevolking laten over 1996 een afname zien van de veelvoorkomende criminaliteit: per 100 inwoners van 15 jaar en ouder vonden er 32 delicten plaats in 1996, terwijl dat aantal in de jaren 1992-1995 gemiddeld 37 bedroeg. Zo laag is dat aantal na 1980 niet meer geweest.

Slechts drie procent van de slachtoffers van veelvoorkomende criminaliteit doet een beroep op hulpverlening, maar bij mishandeling en bedreiging ligt dit veel hoger, ongeveer twaalf procent. De totale materiële schade bedroeg in 1996 zo’n 2,1 miljard gulden. In de jaren ervoor was dat 2,6 miljard.

In de vermogensmisdrijven die de politie registreerde, was in 1996 eenzelfde dalende trend duidelijk zichtbaar. Bij vernieling en geweldsmisdrijven constateerde de politie echter enige stijging. Vooral geweldspleging door minderjarigen lijkt te groeien. Tevens zet de jarenlange stijging van doorrijden na een ongeval zich voort.

Ondervonden delicten per 100 inwoners van 15 jaar en ouder

Ondervonden delicten per 100 inwoners van 15 jaar en ouder