Schoolverlaters sneller aan het werk

Vorig jaar zochten schoolverlaters gemiddeld zeven maanden naar een vaste baan. In 1996 was dit nog negen maanden. De situatie op de arbeidsmarkt voor schoolverlaters is nu terug op het niveau van 1992-1993.

Schoolverlaters van het voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of mavo hadden in 1997 zeven maanden nodig om een vaste baan te vinden. Dat is veel korter dan in 1996. Toen zochten zij tien maanden naar een vaste baan.

Verwachte baanzoekduur van schoolverlaters

Verwachte baanzoekduur van schoolverlaters

Bron CBS -SEO

Betere arbeidsmarkt

Tussen 1992 en 1996 is de situatie op de arbeidsmarkt voor lager opgeleide schoolverlaters elk jaar slechter geworden, ook al groeide de werkgelegenheid in 1995 en 1996. In 1997 profiteerden zij daarentegen wèl van de gunstige arbeidsmarkt.

De forse groei van de werkgelegenheid in 1997 is ook gunstig geweest voor schoolverlaters met een middelbare opleiding (havo, vwo of mbo). Zij zochten zeven maanden naar een vaste baan. In 1996 was dat nog negen maanden.

Voor schoolverlaters van het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs is de arbeidsmarkt in 1997 nauwelijks verbeterd. In 1996 profiteerden zij daarentegen het meest van de verbeterde economische situatie. Hbo-schoolverlaters hadden in 1997 zeven maanden nodig om een vaste baan te vinden, voor wo-ers was dat negen maanden.

De verschillen tussen mannelijke en vrouwelijk schoolverlaters zijn klein. Vrouwen met een lagere opleiding zoeken langer naar een vaste baan dan mannen. Mannelijke en vrouwelijke schoolverlaters met een middelbare of hogere opleiding hebben evenveel tijd nodig om aan de slag te komen.

Verwachte baanzoekduur van schoolverlaters naar onderwijsniveau

Verwachte baanzoekduur van schoolverlaters naar onderwijsniveau

Bron CBS -SEO

Langer zoeken in noordelijke provincies

In Groningen, Friesland en Drenthe hebben schoolverlaters meer moeite om een vaste baan te vinden dan in de randstad. Vooral hbo- en wo-schoolverlaters komen verhoudingsgewijs moeilijk aan de slag. In het noorden doen zij er gemiddeld minstens anderhalf maal zo lang over om een vaste baan te vinden als hun collega's uit het westen. Ook middelbaar opgeleide schoolverlaters uit de drie noordelijke provincies zoeken lang naar een vaste baan.

Allochtonen zoeken langer

Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse schoolverlaters met een lagere opleiding doen er ruim twee maal zo lang over om een baan te vinden als autochtone schoolverlaters met een vergelijkbare opleiding. Bij middelbaar opgeleiden (havo, vwo of mbo) is het verschil kleiner. Turkse en Marokkaanse schoolverlaters zoeken gemiddeld anderhalf maal zo lang naar werk. Daarentegen hebben allochtone en autochtone academici evenveel tijd nodig om aan de slag te komen. Dit geldt overigens ook voor allochtone en autochtone hbo-ers.

Mariëlle Reemers