Culturele ecosysteemdiensten

Dit zijn de niet-tastbare voordelen zoals culturele betekenis, ruimtelijke ervaring, recreatie en esthetisch genot die aan ecosystemen kunnen worden ontleend. Voor Nederland zijn kaarten en rekeningen voor de volgende culture ecosysteemdiensten ontwikkeld:

Natuurrecreatie

Natuur en de bijbehorende ecosystemen spelen door het bieden van een aantrekkelijke omgeving een belangrijke rol in buitenrecreatie. De ecosysteemdienst natuurrecreatie omvat alle verschillende vormen van natuur-gerelateerde buitenrecreatie zoals wandelen, hardlopen, fietsen en zeilen. In deze studie worden wordt wandelen genomen als indicator, omdat dit de meest voorkomende vorm van recreatie is. De bijbehorende ecosysteemdienst is het gezien worden van ecosystemen door de wandelaars. Kaarten hiervoor zijn ontwikkeld door statistieken over aantal, lengte en doel van wandelingen per provincie te combineren met topografische kaarten van alle voetpaden en andere kleine rustige wegen.

recreatief wandelen

Natuurtoerisme

Natuurtoerisme is vergelijkbaar met natuurrecreatie, met als verschil dat ‘toerisme’ over meerdaagse activiteiten vanuit een vakantieverblijf gaat en ‘recreatie’ een dagactiviteit vanuit de eigen woning is. Kaarten voor deze ecosysteemdienst zijn ontwikkeld door kaarten van toeristische accommodaties zoals bungalowparken, hotels campings en jachthavens te combineren met de aanwezigheid van natuur in de nabije omgeving.

Downloads