Achtergrondinformatie en handelsstromen, cacao

Cacaopoeder is afkomstig van de cacaoboon, de vrucht van de cacaoboom. Na de oogst ondergaan de bonen een natuurlijk gistingsproces, fermentatie geheten. Na de fermentatie worden de bonen gedroogd en vervolgens geroosterd (gebrand). Daarna worden de bonen gemalen, waarbij er een vloeibare donkerbruine stof ontstaat, de cacaomassa. Deze cacaomassa kan 'uitgeperst' worden waarbij cacaoboter (het vloeibare deel) en cacaopoeder (het vaste bestanddeel) ontstaan (Wikipedia).

Productie

FAOSTAT raamt de wereldproductie in 2016 op 4,5 miljard kg. Door miljoenen boeren in landen rond de evenaar worden cacaobonen geproduceerd, waarbij Ivoorkust, Ghana en Indonesië in 2016 gezamenlijk twee derde van het wereldvolume produceerden (FAOSTAT).

Wereldproductie cacaobonen (miljard kg)
 IvoorkustGhanaIndonesiëNigeriaKameroenBraziliëOverig
20101,30,60,80,40,30,20,7
20111,50,70,70,40,20,20,8
20121,50,90,70,40,30,30,6
20131,40,80,70,40,30,30,6
20141,40,90,70,20,30,30,6
20151,50,90,60,20,30,30,7
20161,50,90,70,20,30,20,7
Bron: FAOSTAT, 12 januari 2018

Handelsstromen

Nederland is een grote importeur van cacaobonen, met een aandeel van 21 procent in de wereldimport in 2013 (FAOSTAT). De cacaobonen worden in Nederland door enkele grote bedrijven verwerkt tot producten als cacaomassa, cacaoboter en cacaopoeder. De halfproducten worden daarna door een tiental bedrijven in Nederland verwerkt tot chocolade of andere cacaoproducten, die via supermarkten en andere verkooppunten worden aangeboden aan de Nederlandse consument, of worden geëxporteerd (PBL, 2015; CBS, StatLine, cacao).