© Hollandse Hoogte

Het CBS komt nooit zomaar bij u aan de deur

Het CBS komt nooit zomaar bij u aan de deur

Regelmatig vragen we inwoners van Nederland om mee te doen aan één van onze onderzoeken. We doen dit zoveel mogelijk via (online) vragenlijsten en telefonische vraaggesprekken. Ook voeren we persoonlijke vraaggesprekken aan huis. Zo verzamelen we zoveel mogelijk informatie over verschillende mensen en kunnen we betrouwbare cijfers maken.

Hieronder leest u meer over persoonlijke vraaggesprekken aan huis en over de maatregelen die het CBS op dit moment neemt.

Hoe weet ik zeker dat het om een CBS-onderzoek gaat?

Brief

Het CBS stuurt altijd eerst een brief. In deze brief staat voor welk onderzoek u bent uitgenodigd en wat we van u vragen. Ook staat in de brief of we u gaan bellen of thuis bezoeken. In de brief leest u ook waar u vragen kunt stellen.

Legitimatie

De CBS-medewerker kan zich altijd legitimeren met een pasje van het CBS. Bent u niet thuis als de medewerker aan de deur komt? Hij of zij laat een kaartje in de brievenbus achter zodat u weet dat iemand langs is geweest. Als een tweede keer opnieuw niemand thuis is, laat de medewerker een ander kaartje achter. Na de derde keer krijgt u een kaartje in de brievenbus met daarop het telefoonnummer van de medewerker. U kunt dan zelf een afspraak maken.

Bij twijfel

Bent u benaderd om deel te nemen aan een CBS-onderzoek, maar vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met het CBS, via het telefoonnummer 045 570 64 00 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00).

Een persoonlijk vraaggesprek aan huis. Is dat nu wel veilig?

Misschien maakt u zich zorgen over een persoonlijk vraaggesprek aan huis. Dat begrijpen wij heel goed. Hieronder leest u wat wij doen om de gezondheid van u en onze medewerkers te beschermen. Veiligheid staat voorop!

Een CBS-medewerker komt alleen bij u aan de deur als hij of zij geen klachten heeft als hoesten, verkoudheid, koorts of benauwdheid.

Als onze medewerkers geen klachten hebben, kunnen ze vrijwillig twee keer per week een corona zelftest doen. Dit is een extra voorzorgsmaatregel.

Meer weten over vraaggesprekken aan de deur?

Lees het artikel 'Waarom is meedoen aan CBS-onderzoek belangrijk' waarin een CBS medewerker uitlegt waarom we soms aan de deur komen.