© Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Uitgaven Onderzoek

Hoeveel kunnen inwoners van Nederland per maand kopen? Kunnen bepaalde groepen steeds meer uitgeven en andere juist minder? En wordt het leven in Nederland duurder of goedkoper? Om antwoord te krijgen op deze belangrijke vragen, voert het CBS het Uitgaven Onderzoek uit onder enkele huishoudens in Nederland.

Is uw huishouden uitgenodigd om deel te nemen aan dit onderzoek? Dan vragen we u en de andere leden van uw huishouden om tijdens een periode van twee weken een aantal uitgaven bij te houden in de Household Budget Survey app.

Op deze webpagina leest u hoe u de app downloadt. Ook vindt u de veel gestelde vragen (FAQ’s) met antwoorden. Toch nog een vraag? Een paar dagen na het huisbezoek neemt de CBS medewerker opnieuw telefonisch contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Hoe kunt u deze app downloaden...

…als u een Android telefoon heeft? 

- Open de Play Store
- Tik op de zoekbalk bovenin beeld. Hier staat de tekst: Google Play.
- Typ de tekst: Household Budget Survey.
- In beeld verschijnen zoekresultaten. Tik op Household Budget Survey (Ole Mussmann).
- De app wordt nu op uw telefoon gezet. U ziet daarna in de Play Store de knop Openen. Tik hierop om de Houshold Budget Survey app te openen.
- De app maakt een snelkoppeling op uw telefoon. In het vervolg kunt u de app via deze snelkoppeling openen. 

… als u een iOS telefoon (Apple) heeft? 

- Open de App Store
- Tik op het tabblad Zoek. Tik daarna in de zoekbalk. Ziet u Zoek niet staan? Tik dan meteen in de zoekbalk bovenin beeld.
- Typ de tekst: Household Budget Survey.
- Tik op het toetsenbord op Zoek.
- In beeld verschijnen zoekresultaten. Tik op Household Budget Survey om de beschrijving te lezen.
- Tik op Download.
- Maakt u gebruik van Touch ID? Leg dan uw vinger op de Thuisknop.
- Maakt u geen gebruik van Touch ID? Tik dan op Installeer.
- Typ het wachtwoord van uw Apple ID als hierom gevraagd wordt.
- Tik op Log in of OK.
- De app wordt nu op uw telefoon gezet.
- Tik op de knop Openen om de Household Budget Survey app te openen.
- De app maakt een snelkoppeling op uw telefoon. In het vervolg kunt u de app via deze snelkoppeling openen.

Waarom dit onderzoek?

Het CBS Uitgaven Onderzoek geeft informatie over de uitgaven van huishoudens in Nederland. Dankzij dit onderzoek kan het CBS vaststellen hoeveel het leven in Nederland duurder wordt. Ook laat het onderzoek zien hoe de welvaart zich ontwikkelt voor verschillende groepen. Bijvoorbeeld voor gezinnen met jonge kinderen, alleenstaanden of ouderen. Informatie uit het onderzoek gebruikt het CBS ook bij het berekenen van de inflatie (de waardevermindering van geld). Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) gebruikt de uitkomsten voor het geven van voorlichting over geldzaken.

Waarom vragen jullie mijn huishouden om mee te doen?

Het CBS heeft willekeurig een klein aantal huishoudens geselecteerd uit de Basisregistratie Personen. De adressen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elk huishouden kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom belangrijk: u vertegenwoordigt in het onderzoek een groot aantal andere huishoudens in Nederland. 

Zijn mijn persoonlijke gegevens veilig bij het Centraal Bureau voor de Statistiek?

Ja, al uw persoonlijke gegevens zijn veilig bij het CBS. Dit is een verplichting van het CBS die in een speciale Wet is vastgelegd. Om uw gegevens te beveiligen heeft het CBS maatregelen getroffen. Zo is er een strenge geheimhoudingsplicht voor alle medewerkers, op straffe van rechtsvervolging. De gegevens worden verwerkt met streng beveiligde computersystemen waartoe onbevoegden geen toegang hebben. Naam- en adresgegevens worden verwijderd uit de gegevensbestanden. De CBS-wet garandeert dat uw gegevens alleen voor statistische doeleinden worden gebruikt. Lees meer over de bescherming van persoonsgegevens op onze pagina: Privacy

Wat krijg ik als ik meedoe?

Bij de eerste brief die u van het CBS kreeg, ontving u een cadeaukaart ter waarde van 5 euro. Na uw deelname aan het CBS Uitgaven Onderzoek ontvangt u van ons nogmaals een cadeaukaart ter waarde van 20 euro. Deze zal na 1 november naar u verzonden worden. Dan is het onderzoek afgerond.
Naast de cadeaukaarten krijgt u een overzicht van al uw genoteerde uitgaven. U kunt dan zien hoeveel geld uw huishouden uitgeeft en waaraan.
 Voor meer informatie over het algemeen Beloningenbeleid van het CBS, vragen of klachten kunt u kijken op de algemene pagina: Beloningen.

Contact

Heeft u vragen of wilt u contact met het CBS? Kijk onder de veel gestelde vragen (rechts bovenin) voor antwoorden.