© Shutterstock / TIvanova

Schoolverlatersonderzoek

Meedoen in tijden van corona

Juist in deze moeilijke tijden hebben overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers er behoefte aan om te weten hoe Nederland er voor staat. Het CBS gaat daarom door met gegevens  verzamelen. Wilt u weten hoe we op dit moment werken? Klik dan op Het CBS komt nooit zomaar bij u aan de deur voor de nieuwste informatie.

Over het onderzoek

Heb jij in het schooljaar 2018-2019 je vmbo, havo, vwo of mbo diploma gehaald? Of heb je tijdelijk een opleiding gevolgd? Dan ben jij misschien wel uitgenodigd om de onderwijsenquête van het Schoolverlatersonderzoek in te vullen.

Was de sfeer goed op school? En wat vond je van je docenten? Heeft de opleiding gebracht wat je er van verwacht had? Of hoopte je op iets anders? En wat ben je na het afronden of stoppen van de opleiding gaan doen? Misschien ben je gaan werken of ben je begonnen aan een nieuwe opleiding. Laat de scholieren en studenten van nu weten wat jij van je opleiding vond!

Doe mee en maak kans op een iPad!

Het invullen van de vragenlijst kost je ca. 5 minuten. Als je de vragenlijst hebt ingevuld maak je kans op een iPad.

Naar de vragenlijst

Heb je een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? Je kunt met je gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen aan het Schoolverlatersonderzoek. Je kunt ook de persoonlijke QR-code uit de brief scannen. Dan kom je direct in de vragenlijst. Je hoeft dan geen gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.

Wil je eerst meer weten over dit onderzoek, lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

Het CBS wil samen met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) inzicht krijgen in de aansluiting van school naar werk of van school naar een vervolgopleiding. Met dit inzicht kunnen opleidingen verbeterd worden.

 

Waarom ben ik uitgekozen?

 

Als je in het schooljaar 2018-2019 een diploma hebt gehaald voor vmbo, havo, vwo of mbo of als je gestopt bent met je opleiding, dan kun je uitgenodigd worden voor het onderzoek. Het CBS haalt deze informatie uit het zogenaamde Onderwijsbestand. Dit bestand koppelt het CBS aan de Basisregistratie Personen (BRP).

In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. Het CBS heeft willekeurig een klein aantal mensen gekozen uit de BRP. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Daarom is jouw deelname erg belangrijk: je vertegenwoordigt in het onderzoek een groot aantal andere mensen.

 

Je gegevens zijn veilig

 

Het CBS gaat zorgvuldig om met je gegevens. Je persoonsgegevens worden gescheiden van je antwoorden. Hoe wij omgaan met je gegevens kun je lezen op de webpagina: Privacy.

Beloningen

Met jouw deelname aan het Schoolverlatersonderzoek kun je kans maken op één van de 20 iPad’s ter waarde van €365,-. Je ziet direct aan het einde van de vragenlijst of je de winnaar bent. Snel daarna zal er contact met je opgenomen worden.

De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken.

Wil je meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen pagina.

Resultaten

In het rapport Schoolverlaters tussen Onderwijs en Arbeidsmarkt 2018 van ROA (uitgave augustus 2019) vind je onderzoeksresultaten van de vorige editie van het Schoolverlatersonderzoek.

Contact

Wil je contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contact Center.

Recente artikelen