Ouders en kinderen in Nederland (OKiN)

Het CBS voert voor de eerste keer het onderzoek Ouders en kinderen (OKiN) in Nederland uit. Dit onderzoek gaat over de mate waarin het gezins- en familieleven de afgelopen jaren is veranderd. Blijven kinderen bijvoorbeeld langer thuis wonen? Geven kinderen meer of minder zorg aan hun ouders? Op welke manier helpen ouders hun kinderen, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis of bij de zorg voor de kleinkinderen? OKiN is een onderzoek dat antwoorden moet gaan geven op deze vragen. Deze antwoorden zijn van groot belang bij het ontwikkelen van beleid.

Naar de vragenlijst

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw inlogcode direct deelnemen aan het onderzoek OKiN. Het internetadres van deze vragenlijst vindt u in uw brief.

Waarom dit onderzoek

De manier waarop ouders en kinderen samen leven en/of met elkaar omgaan heeft grote invloed op onze maatschappij. Als relaties tussen ouders en kinderen in de loop van de tijd veranderen, kan het zijn dat er ook aanpassingen nodig zijn in bepaalde voorzieningen. Denkt u maar aan de behoefte aan voorzieningen voor ouderen en jongeren, zoals toegankelijkheid van de zorg, woonruimte en kinderopvang. Daarom voert het CBS dit onderzoek uit. Door uw medewerking kan beleid beter afgestemd worden op de wensen van de Nederlands bevolking.

Waarom ben ik uitgekozen

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder personen tussen 25 en 45 jaar en hun (stief)ouders. Het CBS heeft daarvoor willekeurig een klein aantal mensen geselecteerd uit de Basisregistratie Personen. De adressen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom belangrijk: u vertegenwoordigt in het onderzoek een groot aantal andere mensen in Nederland.

Privacy

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw privacy.

Beloning

Het CBS verstrekt voor dit onderzoek verschillende beloningen. In de uitnodigingsbrief leest u daar meer over. Of u heeft een cadeaubon ter waarde van € 5,- ingesloten, of u maakt kans, als u de vragenlijst heeft ingevuld, op een van de zestien iPads Air 2 ter waarde van € 439,-. Als u de vragenlijst online heeft ingevuld, ziet u direct aan het einde van de vragenlijst of u de winnaar bent. Snel daarna zal er contact met u worden opgenomen. De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken.
Voor meer informatie over het algemeen beloningsbeleid van het CBS, vragen of klachten kunt u kijken op de algemene Beloningen pagina.

Resultaten

Gerelateerde pagina: Steeds meer minderjarigen wonen bij één ouder.

Contact

Ga naar CBS Contact Center.

 

CBS medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft u bezoek gekregen van een CBS medewerker, of bent u gebeld? En wilt u meer weten over hoe dat in zijn werk gaat? Kijk dan hier.