Ouders en Kinderen in Nederland

Het CBS zet het onderzoek Ouders en kinderen (OKiN) in Nederland uit. Dit onderzoek gaat over de mate waarin het gezins- en familieleven de afgelopen jaren is veranderd. Blijven kinderen bijvoorbeeld langer thuis wonen? Geven kinderen meer of minder zorg aan hun ouders? Op welke manier helpen ouders hun kinderen, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis of bij de zorg voor de kleinkinderen? OKiN is een onderzoek dat antwoorden moet gaan geven op deze vragen. Deze antwoorden zijn van groot belang bij het ontwikkelen van beleid. Als we het over ouders hebben bedoelen we ook adoptieouders en stiefouders.

Naar de vragenlijst

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnummer en toegangscode direct deelnemen aan het onderzoek OKiN (link is op dit moment niet actief).

Wilt u eerst meer weten over dit onderzoek? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek

De manier waarop ouders en kinderen samen leven en/of met elkaar omgaan heeft grote invloed op onze maatschappij. Als relaties tussen ouders en kinderen in de loop van de tijd veranderen, kan het zijn dat er ook aanpassingen nodig zijn in bepaalde voorzieningen. Denkt u maar aan de behoefte aan voorzieningen voor ouderen en jongeren, zoals toegankelijkheid van de zorg, woonruimte en kinderopvang. Daarom voert het CBS dit onderzoek uit. Door uw medewerking kan beleid beter afgestemd worden op de wensen van de Nederlands bevolking.

Waarom ben ik uitgekozen

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder personen die geboren zijn tussen 1971 en 1991 en hun (stief)ouders. Het CBS heeft daarvoor willekeurig een klein aantal mensen geselecteerd uit de Basisregistratie Personen. De adressen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom belangrijk: u vertegenwoordigt in het onderzoek een groot aantal andere mensen in Nederland.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw (persoons)gegevens.

Beloningen

Bij de eerste brief die u van het CBS ontvangen hebt, ontving u een attentie ter waarde van € 5,-. Voor meer informatie over het algemeen beloningsbeleid van het CBS, vragen of klachten kunt u kijken op de algemene pagina Beloningen.

Resultaten

De resultaten van “dit onderzoek” komen hier straks te staan.

Contact

Ga naar CBS Contact Center.