© Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Nieuwe Families in Nederland

Het CBS doet samen met de Universiteit Utrecht onderzoek naar het gezins- en familieleven in samengestelde en gescheiden gezinnen. Dit is een vervolgonderzoek waarbij onderwerpen als familierelaties, welzijn, opvoeding en het gezinsleven aan bod komen. We willen graag weten wat er veranderd is in de afgelopen jaren. Ook zijn we benieuwd wat de gevolgen van mogelijke veranderingen zijn voor kinderen en ouders. Helpt u ons mee?

Hoe doe ik mee?

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Nieuwe Families in Nederland.

Dit onderzoek en de coronacrisis

De coronacrisis heeft grote invloed op het dagelijkse leven. In de vragenlijst gaan sommige vragen over onderwerpen die u nu misschien anders ervaart dan eerder. Wij vragen u om bij het beantwoorden van deze vragen terug te denken aan uw situatie vóór de coronacrisis.

Wilt u eerst meer weten? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek

De Nederlandse overheid moedigt ouders aan om na een scheiding hun kinderen samen op te voeden. Het idee is dat gedeeld ouderschap goed is voor ouders en hun kinderen. Met dit onderzoek willen we nagaan of het overheidsbeleid op langere termijn werkt, ook wanneer de kinderen ouder en volwassen worden.
Als gezins- en familierelaties veranderen, kan dat gevolgen hebben voor wetgeving, denk maar eens aan wetten over gezag en ouderschap. Uw antwoorden zijn daarom belangrijk.

Waarom ben ik uitgekozen

U heeft eerder deelgenomen aan het onderzoek Nieuwe Families in Nederland. Aan dit onderzoek deden gescheiden én niet-gescheiden gezinnen mee. Aan het einde van de vragenlijst gaf u aan dat we u nog een keer mochten benaderen voor vervolgonderzoek. We nodigen voor dit vervolgonderzoek alleen gescheiden gezinnen uit.

Tijdens het vorige onderzoek heeft het CBS willekeurig een klein aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigden liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kon betrokken worden bij het onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op de webpagina: Privacy.

Beloningen

Bij de eerste brief die u van het CBS ontvangen hebt, ontving u een cadeaukaart ter waarde van €5,-. Wilt u meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contact Center.

 

CBS medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft u bezoek gekregen van een CBS medewerker, of bent u gebeld? Wilt u meer weten over hoe dat in zijn werk gaat? En vraagt u zich af welke maatregelen het CBS heeft genomen tegen het corona-virus? Klik dan op: Het CBS komt nooit zomaar bij u aan de deur.