Man werkt met verfspuit in een houttechniekbedijf
© roon/Hollandse Hoogte

Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden

Werken in een prettige omgeving met goede arbeidsomstandigheden is voor de meeste mensen heel belangrijk. Geldt dit ook voor u? Wij zijn benieuwd naar uw werkomstandigheden en hoe u deze ervaart.

Veilig en gezond werken is een belangrijk thema. Daarom voeren het CBS en het TNO in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voor de veertiende keer de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. Het is één van de grootste periodieke onderzoeken naar de werksituatie van werknemers in Nederland.

In de NEA staat ‘kwaliteit van de arbeid’ centraal. Dat betekent dat naast de arbeidsomstandigheden veel aandacht wordt geschonken aan de manier van werken, arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden. Ook wordt aandacht besteed aan de gezondheid van werknemers. Aan bod komen arbeidsongevallen, verzuim en beroepsziekten, maar ook de algemene gezondheidstoestand en burn-outklachten. Ten slotte komen thema’s aan bod zoals opleiding en de balans tussen werk en privé.

Naar de vragenlijst

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen aan het onderzoek Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (link is op dit moment niet actief).

Wilt u eerst meer weten over dit onderzoek? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

De resultaten van dit onderzoek geven meer inzicht en kennis op het gebied van arbeidsomstandigheden in Nederland. Resultaten worden door het ministerie van SZW, werkgeversorganisaties, vakbonden, bedrijven en instellingen gebruikt om de kwaliteit van de arbeid in Nederland te verbeteren. Daarnaast zullen ook de media gebruik maken van de resultaten van dit onderzoek. Uw medewerking is dus belangrijk! U zorgt er op die manier voor dat er beleid kan worden gemaakt op basis van juiste informatie.

Waarom ben ik uitgekozen?

Het CBS heeft willekeurig een aantal mensen geselecteerd uit de Basisregistratie Personen. De adressen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom belangrijk: u vertegenwoordigt in het onderzoek een groot aantal andere mensen in Nederland.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw (persoons)gegevens.

Beloningen

Met uw deelname aan het onderzoek Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden maakt u kans op cadeaukaarten ter waarde van 250 die we beschikbaar stellen. Indien u online gerespondeerd hebt, ziet u direct aan het einde van de vragenlijst of u de winnaar bent. Snel daarna zal er contact met u opgenomen worden. In de brief die u van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer u mee kunt doen met het onderzoek.

 

De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken.

Voor meer informatie over het algemeen Beloningenbeleid van het CBS, vragen of klachten kunt u kijken op de algemene pagina Beloningen.

Resultaten

De resultaten van het onderzoek worden via verschillende media publiekelijk gemaakt. In de eerste plaats via de websites van het CBS en TNO. Bekijk hier de arbeidssituatie in Nederland door de ogen van de werknemers die vorig jaar deelnamen aan de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.  

Contact

Ga naar CBS Contact Center.

CBS medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft u bezoek gekregen van een CBS medewerker, of bent u gebeld? En wilt u meer weten over hoe dat in zijn werk gaat? Kijk dan hier.