Internetgebruik en computers

Meedoen in tijden van corona

Juist in deze moeilijke tijden hebben overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers er behoefte aan om te weten hoe Nederland er voor staat. Het CBS gaat daarom door met gegevens  verzamelen. Wilt u weten hoe we op dit moment werken? Klik dan op Het CBS komt nooit zomaar bij u aan de deur voor de nieuwste informatie.

Over het onderzoek

We maken veel gebruik van een computer, tablet, mobiele telefoon en internet. Online boodschappen doen, boeken van een vakantie, telebankieren, appen met vrienden of informatie  opzoeken; het gaat gemakkelijk via internet. Om inzicht te krijgen in het gebruik van internet en computers voeren we dit onderzoek uit.

Hoe doe ik mee?

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord direct deelnemen. Klik op: Internetgebruik.

Wilt u eerst meer weten? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek

Om gebruik en ontwikkelingen van het internet in kaart te brengen, voert het CBS dit onderzoek jaarlijks uit. Vooral een beter inzicht in het digitale gebruik en het veiligheidsgedrag staat hierbij centraal. Deze informatie is belangrijk voor het verbeteren van de veiligheid en voorlichting over verantwoord internetgebruik. 

Waarom ben ik uitgekozen

Het CBS heeft willekeurig een aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BPR). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die we uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom belangrijk: u vertegenwoordigt in het onderzoek een groot aantal andere mensen in Nederland.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op: Privacy.

Beloningen

Met uw deelname aan het onderzoek Internetgebruik kunt u kans maken op één van de drie iPad’s ter waarde van € 365,-. Indien u online gerespondeerd hebt, ziet u direct aan het einde van de vragenlijst of u de winnaar bent. Wanneer het interview afgenomen is door een CBS-medewerker zal deze u aan het einde van het interview laten weten of u gewonnen hebt. Snel daarna zal er contact met u opgenomen worden. In de brief die u van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer u mee kunt doen met het onderzoek.

De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken. Wilt u meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen.

Resultaten

Onderaan de pagina bij Relevante links ziet u wat eerdere edities van dit onderzoek hebben opgeleverd. 

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contact Center.

CBS medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft u bezoek gekregen van een CBS medewerker, of bent u gebeld? Wilt u meer weten over hoe dat in zijn werk gaat? En vraagt u zich af welke maatregelen het CBS heeft genomen tegen het corona-virus? Klik dan op: Het CBS komt nooit zomaar bij u aan de deur.