Enquête Beroepsbevolking

Eén van de belangrijkste onderzoeken van het CBS op het gebied van de arbeidsmarkt is de Enquête Beroepsbevolking (EBB). We onderzoeken bijvoorbeeld wat voor werk mensen doen, hoeveel mensen nu niet werken, of ze dat misschien wel zouden willen en of ze een opleiding volgen.

Een belangrijk onderzoek van het CBS op het gebied van de arbeidsmarkt in Nederland is het onderzoek ‘Werk’. We willen graag inzicht krijgen wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van de arbeidsmarkt in Nederland. Hoeveel mensen hebben of zoeken een baan? Wat kunnen redenen zijn om niet of minder uren te werken? Hoeveel jongeren hebben naast hun opleiding een (bij)baan?
Of u nu in vol- of deeltijd werkt, met pensioen bent, een opleiding volgt of geen baan heeft, u bent even belangrijk voor ons.

Uw medewerking is belangrijk! U zorgt er op die manier voor dat er beleid kan worden gemaakt op basis van juiste informatie.

Hoe doe ik mee?

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? U kunt met uw gebruikersnummer en toegangscode direct deelnemen aan de Enquête Beroepsbevolking (EBB). Of wanneer u een gebruikersnaam en wachtwoord heeft ontvangen direct via https://antwoord.cbs.nl.

Wilt u eerst meer weten over dit onderzoek? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

De informatie is onmisbaar voor de Nederlandse overheid en de Europese Unie om beleid te maken waarmee ingespeeld kan worden op diverse ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Met de informatie uit het onderzoek wordt onder andere beschreven:
• hoe goed of slecht het gaat op de arbeidsmarkt;
• hoeveel mensen een baan hebben of zoeken en om welk soort werk gaat het dan;
• hoeveel mensen niet meer kunnen werken;
• hoeveel mensen een opleiding volgen;
• de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt;
• de afstemming tussen werk en zorgtaken;
• en het nationale werkloosheidscijfer berekend.

Deze informatie helpt ministeries en bedrijven om de juiste beslissingen te nemen.

Waarom ben ik uitgekozen

Het CBS heeft willekeurig een aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

 

Uw gegevens zijn veilig

 

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op de webpagina: Privacy.

Beloning

Met uw deelname aan het onderzoek Enquête Beroepsbevolking kunt u kans maken op één van de vijfentwintig iPads ter waarde van € 365,-. Indien u online gerespondeerd hebt, ziet u direct aan het einde van de vragenlijst of u de winnaar bent. Wanneer het interview afgenomen is door een interviewer zal deze u aan het einde van het interview laten weten of u gewonnen hebt. Snel daarna zal er contact met u opgenomen worden. In de brief die u van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer u mee kunt doen met het onderzoek.

De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken. Voor meer informatie over het algemeen Beloningenbeleid van het CBS, vragen of klachten kunt u kijken op de algemene pagina Beloningen.

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contact Center.

 

CBS medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft u bezoek gekregen van een CBS medewerker, of bent u gebeld? Wilt u meer weten over hoe dat in zijn werk gaat? En vraagt u zich af welke maatregelen het CBS heeft genomen tegen het corona-virus? Klik dan op: Het CBS komt nooit zomaar bij u aan de deur.

Recente artikelen