© Hollandse Hoogte / Rick Nederstigt Fotografie

Digitale Veiligheid & Criminaliteit

We begrijpen dat CBS vragenlijsten op dit moment niet uw eerste prioriteit hebben. Maar betrouwbare cijfers over hoe we er als Nederland voor staan zijn in deze moeilijke tijden erg belangrijk. Juist nu hebben overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers er behoefte aan en belang bij om te weten hoe Nederland er voor staat. Denk alleen al aan cijfers over gezondheid, zorg en de economie. Het CBS gaat daarom door met gegevens verzamelen, ook via vragenlijsten. Uiteraard zoveel mogelijk via online vragenlijsten of telefonisch. In deze moeilijke tijd vertrouwen wij erop dat u zo vriendelijk bent uw medewerking te verlenen. Persoonlijke vraaggesprekken aan huis zullen niet plaatsvinden in deze periode. 

Kunt u nog zonder het internet, de computer, tablet of smartphone? Uit CBS-onderzoek blijkt dat 97 procent van de Nederlanders toegang heeft tot het internet. Het afgelopen jaar was 86 procent van de bevolking vrijwel dagelijks online. Onder de jongeren van 12 t/m 15 jaar was dat zelfs 98,5 procent.

Naar de vragenlijst

Hebt u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? Dan kunt u met de gebruikersnaam en wachtwoord uit de brief direct deelnemen aan het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit (link is op dit moment niet actief). 

Wilt u meer weten over dit onderzoek, lees dan verder.

Waarom dit onderzoek

De resultaten van dit onderzoek geven een beeld van de wijze waarop we het internet gebruiken, welke risico’s we daarbij lopen, en wat we kunnen doen om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van cybercrime. Deze informatie is onmisbaar bij het ontwikkelen van beleid op het gebied van cybercrime en cybersecurity. Denkt u bijvoorbeeld eens aan het herkennen en vermijden van nep berichtgeving, het voorkomen van aan- en verkoopfraude, en het bestrijden van online dreigen en pesten.
Dit onderzoek voeren we uit in samenwerking met de Politie. Als u meewerkt aan dit onderzoek helpt u niet alleen de Politie en het CBS, maar het geeft u ook de mogelijkheid om uw stem te laten horen.

Waarom ben ik uitgekozen

Het CBS heeft willekeurig een klein aantal mensen geselecteerd uit de Basisregistratie Personen. De adressen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom belangrijk: u vertegenwoordigt in het onderzoek een groot aantal andere mensen in Nederland.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw (persoons)gegevens.

Beloningen

Met uw deelname aan het onderzoek ‘Digitale Veiligheid & Criminaliteit’ kunt u kans maken op één van de 15 iPad’s ter waarde van € 409,--. Indien u online gerespondeerd hebt, ziet u direct aan het einde van de vragenlijst of u de winnaar bent. Wanneer het interview afgenomen is door een interviewer zal deze u aan het einde van het interview laten weten of u gewonnen hebt. Snel daarna zal er contact met u opgenomen worden. In de brief die u van het CBS ontvangen hebt, staat vermeld tot wanneer u mee kunt doen met het onderzoek. De winnaars worden geheel willekeurig geselecteerd. Dit houdt in dat er bij de trekking geen rekening gehouden wordt met specifieke persoonskenmerken. 

Voor meer informatie over het algemeen beloningenbeleid van het CBS, vragen of klachten kun je kijken op de pagina Beloningen.

Resultaten

De resultaten van ‘dit onderzoek’ komen hier straks te staan.

Contact

Ga naar CBS Contact Center.

 

CBS medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft u bezoek gekregen van een CBS medewerker, of bent u gebeld? En wilt u meer weten over hoe dat in zijn werk gaat? Klik dan op: Het CBS komt nooit zomaar bij u aan de deur.

Recente artikelen