© Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Budgetonderzoek

Meedoen in tijden van corona

Juist in deze moeilijke tijden hebben overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers er behoefte aan om te weten hoe Nederland er voor staat. Het CBS gaat daarom door met gegevens  verzamelen. Wilt u weten hoe we op dit moment werken? Klik dan op Het CBS komt nooit zomaar bij u aan de deur voor de nieuwste informatie.

Over het onderzoek

Wat kost het leven in Nederland? Kunnen mensen rondkomen? Welk deel van ons inkomen gaat naar voedsel, naar kleding, naar wonen? Wat is de invloed van onze financiële situatie op onze gezondheid en ons welzijn? Dit zijn belangrijke vragen waar het Centraal Bureau voor de Statistiek eens in de vijf jaar onderzoek naar doet.

We zijn ons ervan bewust dat de Coronacrisis grote gevolgen heeft voor uw dagelijkse bezigheden en uitgaven. Juist nu is het echter belangrijk dat het CBS een goed beeld krijgt van de uitgaven die op dit moment in Nederland worden gedaan. Het maakt dus niet uit dat uw uitgaven op dit moment niet representatief zijn voor uw normale uitgaven.

Uw deelname blijft zeer belangrijk, ook als u deze weken veel minder of juist meer uitgaven heeft dan normaal.

Hoe doe ik mee?

Heeft u een uitnodiging gekregen om mee te doen aan dit onderzoek? In de brief die u van ons heeft ontvangen, staat een inlogcode. Ga naar www.budgetonderzoek.nl en log in met de inlogcode uit de brief.

Wilt u eerst meer weten? Lees dan verder.

Waarom dit onderzoek?

Het Budgetonderzoek is een onmisbare bron voor cijfers over de uitgaven van huishoudens in Nederland. Het CBS kan met de resultaten vaststellen hoeveel duurder het leven in Nederland wordt en hoe de welvaart zich ontwikkelt voor verschillende groepen, zoals voor gezinnen met jonge kinderen, alleenstaanden of voor ouderen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) gebruikt de resultaten voor het geven van voorlichting over geldzaken. 

Waarom ben ik uitgekozen

Het CBS heeft willekeurig een aantal mensen gekozen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In de BRP staan de adressen en namen van alle inwoners in Nederland. De adressen van de personen die wij uitnodigen liggen verspreid over heel Nederland. Niet elke inwoner kan betrokken worden bij dit onderzoek. Uw deelname is daarom erg belangrijk: u vertegenwoordigt een groot aantal andere mensen in Nederland.

Uw gegevens zijn veilig

Het CBS gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Uw persoonsgegevens worden gescheiden van uw antwoorden. Hoe wij omgaan met uw gegevens kunt u lezen op de webpagina: Privacy.

Beloningen

Bij de eerste brief die u van het CBS ontvangen hebt, ontving u een VVV-cadeaukaart ter waarde van € 5,-.

Als u het onderzoek afrondt, ontvangt u na afloop ook nog een VVV-cadeaukaart ter waarde van € 30,-. Deze zal zo snel mogelijk na uw deelname naar u verzonden worden. Ook krijgt u na afloop een overzicht van al uw genoteerde uitgaven en vaste lasten. Deze kunt u vergelijken met andere deelnemende huishoudens.

Wilt u meer weten over het algemene beloningenbeleid van het CBS? Klik op: Beloningen

Contact

Wilt u contact opnemen met het CBS? Klik op: CBS Contact Center.

 

CBS medewerker aan de deur of telefoon?

Heeft u bezoek gekregen van een CBS medewerker, of bent u gebeld? Wilt u meer weten over hoe dat in zijn werk gaat? En vraagt u zich af welke maatregelen het CBS heeft genomen tegen het corona-virus? Klik dan op:  Het CBS komt nooit zomaar bij u aan de deur.