© Hollandse Hoogte

Verleende Omgevingsvergunningen met Activiteit Bouw

We begrijpen dat CBS vragenlijsten in deze moeilijke tijden niet uw eerste prioriteit hebben. Maar betrouwbare cijfers over hoe we er als Nederland voor staan, zijn juist nu erg belangrijk. Overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers hebben er behoefte aan om te weten hoe Nederland er voor staat. Denk alleen al aan cijfers over gezondheid, zorg en de economie. Het CBS gaat daarom door met gegevens verzamelen, ook via vragenlijsten. Wij hopen daarom dat u ook in deze moeilijke periode uw belangrijke gegevens blijft insturen. 

Het CBS verzamelt per maand de door gemeenten afgegeven verleende omgevingsvergunningen met activiteit bouwen. Het belangrijkste doel van dit onderzoek is het geven van een snelle indicatie van de te verwachten bouwproductie. Deze bouwproductie is één van de belangrijkste graadmeters voor economische groei.

Aanleveren van gegevens

Via de internetvragenlijst

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://vragenlijst.cbs.nl/vergb20. In de brief die u heeft ontvangen staan het gebruikersnummer en de toegangscode vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.
Raadpleeg indien nodig de Toelichting verleende omgevingsvergunningen en Woningdefinities verleende omgevingsvergunningen.

Elektronisch aanleveren via e-mail (deze optie vervalt m.i.v. verslagmaand januari 2021)

Als u meer dan 20 omgevingsvergunningen heeft verleend, dan kunt een ASCII-bestand samenstellen. De handleiding beschrijft de werkwijze voor deze levering: Handleiding elektronisch aanleveren verleende bouwvergunningen juni 2018.
Het bestand kunt u e-mailen naar:srp-vastgoed@cbs.nl.

Via upload (beschikbaar vanaf verslagmaand januari 2021)

Met ingang van verslagmaand januari 2021 is het niet meer mogelijk om het ASCII-bestand via e-mail aan te leveren. Vanuit beveiligingsoogpunt kunt u het bestand dan alleen nog maar uploaden via een beveiligd uploadkanaal. Medio december 2020 ontvangt u hier de inloggegevens voor.

Daarnaast geldt vanaf dan een andere opzet van het ASCII bestand:
- Per record (vergunning) is het mogelijk om de laatste 240 posities (positie 267 t/m 508) te benutten om een opmerking per vergunning te plaatsen.
- Indien u geen vergunningen heeft op te geven voor een bepaalde maand, is er een specifieke instructie van toepassing om deze 0-opgave te kunnen doen. U kunt dan op dezelfde wijze via het beveiligd uploadkanaal inloggen en het bestand leveren. De inhoud van het bestand bestaat dan slechts uit 1 record, met op:
positie 1 t/m 6 gemeentenummer
positie 7 t/m 26 0 of leeg
positie 27 t/m 32 datumvergunning (JJJJMM)
positie 32 en verder leeg
Zie voor meer informatie de Handleiding elektronisch aanleveren vanaf 2021.

Extra informatie: toelichting en definities

Raadpleeg voordat u gegevens gaat aanleveren:
Toelichting verleende omgevingsvergunningen (PDF: 211 KB) 
Woningdefinities verleende omgevingsvergunningen (PDF: 490 KB)

Onderzoeksresultaten

Resultaten van dit onderzoek vindt u hieronder op de themapagina: bouwen en wonen.

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.

Relevante links

Recente artikelen