© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Platformsamenleving

Op steeds meer gebieden van de samenleving spelen online platformen een belangrijke rol. Om een beeld te krijgen van de online platformen in Nederland is het CBS vorig jaar (2019), in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, een onderzoek gestart. Dit onderzoek heeft onder andere inzicht gegeven in de kenmerken van online platformen en de gebruikers, werkgelegenheid via platformen, het gebruik van data en algoritmen en de rol van reviews en ratings. De resultaten die de enquête voor 2019 heeft opgeleverd zijn te vinden in de paper Monitor platformen.

Dit jaar wordt het onderzoek voortgezet om de ontwikkelingen rond online platformen op de voet te kunnen volgen. Daarnaast zijn een aantal belangrijke aspecten van online platformen nog niet in kaart gebracht. Daarom vragen wij u de vragenlijst Platformsamenleving 2020 in te vullen. De resultaten die de enquête van dit jaar oplevert zullen in de eerste helft van 2021 weer via deze website beschikbaar worden gesteld.

Aanleveren van gegevens

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brief die u heeft ontvangen staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Onderzoeksresultaten

De resultaten die de enquête voor 2019 heeft opgeleverd zijn te vinden in de paper Monitor Platformen

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.