© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Platformsamenleving

Gegevens aanleveren in tijden van corona

We begrijpen dat het aanleveren van gegevens aan het CBS in deze moeilijke tijden niet eenvoudig is. Maar betrouwbare cijfers over hoe we er als Nederland voor staan zijn erg belangrijk. Juist nu hebben overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers er behoefte aan om te weten hoe het gaat met Nederland en haar inwoners. Denk alleen al aan cijfers over gezondheid, zorg en de economie. Het CBS gaat daarom door met gegevens verzamelen. Wij hopen dat u ook in deze tijd uw belangrijke gegevens blijft aanleveren en danken u voor uw begrip.

Over het onderzoek

Op steeds meer gebieden van de samenleving spelen online platformen een belangrijke rol. Om een beeld te krijgen van de online platformen in Nederland is het CBS vorig jaar (2019), in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, een onderzoek gestart. Dit onderzoek heeft onder andere inzicht gegeven in de kenmerken van online platformen en de gebruikers, werkgelegenheid via platformen, het gebruik van data en algoritmen en de rol van reviews en ratings. De resultaten die de enquête voor 2019 heeft opgeleverd zijn te vinden in de paper Monitor platformen.

Dit jaar wordt het onderzoek voortgezet om de ontwikkelingen rond online platformen op de voet te kunnen volgen. Daarnaast zijn een aantal belangrijke aspecten van online platformen nog niet in kaart gebracht. Daarom vragen wij u de vragenlijst Platformsamenleving 2020 in te vullen. De resultaten die de enquête van dit jaar oplevert zullen in de eerste helft van 2021 weer via deze website beschikbaar worden gesteld.

Aanleveren van gegevens

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brief die u heeft ontvangen staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Onderzoeksresultaten

De resultaten die de enquête voor 2019 heeft opgeleverd zijn te vinden in de paper Monitor Platformen

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.