Logiesaccommodaties

We begrijpen dat CBS vragenlijsten in deze moeilijke tijden niet uw eerste prioriteit hebben. Maar betrouwbare cijfers over hoe we er als Nederland voor staan, zijn juist nu erg belangrijk. Overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers hebben er behoefte aan om te weten hoe Nederland er voor staat. Denk alleen al aan cijfers over gezondheid, zorg en de economie. Het CBS gaat daarom door met gegevens verzamelen, ook via vragenlijsten. Wij hopen daarom dat u ook in deze moeilijke periode uw belangrijke gegevens blijft insturen. 

Het CBS brengt op basis van de aangeleverde gegevens het aantal gasten en overnachtingen in logiesaccommodaties in Nederland in kaart. Hierbij kijkt het CBS naar het type accommodatie (hotels, campings, huisjes) en het land van herkomst van de gasten. Deze informatie is van groot belang voor de economie en de toeristische sector.

Aanleveren van gegevens

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. In de brief die u heeft ontvangen, staat welk internetadres voor u van toepassing is:
- voor een logiesverstrekkende accommodatie (hotel, motel, pension, appartement met hoteldienstverlening, jeugdaccommodatie of bed&breakfast): https://vragenlijst.cbs.nl/loghot19
- voor een verblijfsrecreatie-accommodatie (kampeerterrein, huisjescomplex of groepsaccommodatie): https://vragenlijst.cbs.nl/logkam19.

In de brief die u heeft ontvangen staan het gebruikersnummer en de toegangscode vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.
Invultip: als u de internetvragenlijst invult, probeer dan te voorkomen dat de internetverbinding verbroken wordt (bijvoorbeeld omdat een bepaalde tijd geen gebruik wordt gemaakt van internet). Als de verbinding verbroken wordt voordat uw gegevens verzonden zijn, worden de ingevulde gegevens namelijk niet opgeslagen.

Uploaden van bestanden

Enkele ketenbedrijven leveren voor meerdere accommodaties de gevraagde gegevens via een upload aan. Deze ontvangen een brief met daarin de inloggegevens voor het uploadkanaal en instructies voor het uploaden van de bestanden. Als ketenbedrijf wordt u gevraagd de gegevens volgens het sjabloon aan te leveren. De sjablonen kunt u hieronder vinden. Er is een sjabloon voor de hotels en aanverwante accommodaties en een voor de verblijfsrecreatie (campings, huisjesterreinen en groepsaccommodaties).

Upload Hotels 

Upload Verblijfsrecreatie

Onderzoeksresultaten

Onderaan deze pagina vindt u de resultaten van het onderzoek Vrije tijd en cultuur en het jaarlijks te verschijnen Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd.

of bekijk onderstaande StatLine tabellen:

Logiesaccommodaties; gasten, overnachtingen, bezettingsgraad, kerncijfers
Logiesaccommodaties; capaciteit, accommodaties, bedden, regio
Hotels; gasten, overnachtingen, woonland, regio
Logiesaccommodaties; gasten, nachten, woonland, logiesvorm, regio
Hotels; zakelijke overnachtingen, regio

Wilt u per mail onze nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte worden gebracht van recente publicaties? Stuur dan een e-mail met uw aanmelding naar statistieklogies@cbs.nl.

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.

Recente artikelen