Financiën van Ondernemingen

Gegevens aanleveren in tijden van corona

We begrijpen dat het aanleveren van gegevens aan het CBS in deze moeilijke tijden niet eenvoudig is. Maar betrouwbare cijfers over hoe we er als Nederland voor staan zijn erg belangrijk. Juist nu hebben overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers er behoefte aan om te weten hoe het gaat met Nederland en haar inwoners. Denk alleen al aan cijfers over gezondheid, zorg en de economie. Het CBS gaat daarom door met gegevens verzamelen. Wij hopen dat u ook in deze tijd uw belangrijke gegevens blijft aanleveren en danken u voor uw begrip.

Over het onderzoek

Het CBS publiceert elk jaar cijfers over balans en resultatenrekening van ondernemingen in Nederland uit de niet-financiële sector. Deze cijfers geven een beeld van de financiële positie van deze sector en worden gebruikt door de overheid en internationale organisaties bij het maken van beleid.

Voor de SFO gegevens probeert het CBS zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande bronnen. Zo maakt het CBS gebruik van de databank 'vennootschapsbelasting' van het Ministerie van Financiën, voor ondernemingen uit de niet-financiële sector in Nederland met een balanstotaal kleiner dan 40 miljoen euro. Alleen ondernemingen uit de niet-financiële sector in Nederland met een balanstotaal groter of gelijk aan 40 miljoen euro wordt gevraagd de gegevens via een vragenlijst aan te leveren.

Aanleveren van gegevens

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brieven die u heeft ontvangen staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Onderzoeksresultaten

Resultaten van dit onderzoek en aanverwante zaken vindt u op StatLine en hieronder op de Themapagina: Bedrijven.

Meer weten over de vragenlijst?

Om u zo goed mogelijk te informeren over de nieuwe vragenlijst, is er een gebruikersinstructie ontwikkeld waarin de opzet van de vragenlijst wordt uitgelegd. Hoe het invullen in zijn werkt gaat, handmatig en/of inlezen, komt hierin ook aan bod. Een overzicht van de informatie die in de vragenlijst wordt gevraagd, vindt u in het voorbeeld sjabloon.

Bekijkt u liever instructievideo’s? Hiervoor zijn twee filmpjes ontwikkeld: Een over de opzet van de vragenlijst:

[video: https://www.cbs.nl/nl-nl/video/d10cb49e258b425e9516b950048b0193]

En een over het inlezen van gegevens:

[video: https://www.cbs.nl/nl-nl/video/d073974d76c048cfb66260f27eb34790]

Ook is er een uitgebreide toelichting van de begrippen die in de vragenlijst gebruikt worden. Een uitleg over het gebruik van de codes en relaties binnen de vragenlijst en de schakeling met de eerdere jaarenquête Financiën van Ondernemingen vindt u in het document Codegebruik SFGO

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.

Relevante links

Recente artikelen