Energiewinning, -omzetting en -verbruik maandcijfers

We begrijpen dat CBS vragenlijsten in deze moeilijke tijden niet uw eerste prioriteit hebben. Maar betrouwbare cijfers over hoe we er als Nederland voor staan, zijn juist nu erg belangrijk. Overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers hebben er behoefte aan om te weten hoe Nederland er voor staat. Denk alleen al aan cijfers over gezondheid, zorg en de economie. Het CBS gaat daarom door met gegevens verzamelen, ook via vragenlijsten. Wij hopen daarom dat u ook in deze moeilijke periode uw belangrijke gegevens blijft insturen. 

Het CBS publiceert in het kader van Europese wetgeving maandelijks en jaarlijks gegevens over de Nederlandse energiebalans en de elektriciteitsproductie met bijbehorende inzet. Deze cijfers worden gebruikt bij het bepalen van beleid en onderzoek op onder andere het gebied van energie en milieu. Om deze cijfers te realiseren is maandelijks informatie over uw energiebalans en daarnaast informatie over uw elektriciteitsproducerende installaties nodig.

Aanleveren van gegevens

U heeft een brief ontvangen met het verzoek om de gegevens over de afgelopen maand aan te leveren. Hiervoor hebben wij een bestand voor u klaargezet. In dit bestand wordt gevraagd naar gegevens betreffende de energiebalans van uw bedrijf alsmede de inzet- en productiegegevens van de elektriciteitsproducerende installaties. Ook als u geen elektriciteit heeft geproduceerd, dient u een bestand aan te leveren.

Ga naar https://antwoord.cbs.nl en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Deze staan vermeld in de brief die u van het CBS heeft ontvangen. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Nadat u bent ingelogd, kunt u het bestand van het CBS downloaden.

Open vervolgens het bestand vanuit de map waarin u het heeft opgeslagen en vul het bestand in. Indien u installaties beheerd waarmee u elektriciteit produceert, hebben we de vaste gegevens van de bij ons bekende installaties al voor u ingevuld. Deze gegevens kunt u aanpassen indien er aanpassingen zijn geweest.

Nadat u het bestand heeft ingevuld en opgeslagen, kunt u het uploaden naar het CBS. Het uploaden van het bestand gaat via dezelfde link en inlogcodes die u gebruikt heeft voor het downloaden.
Zodra de upload is voltooid, ontvangt u een ontvangstbevestiging op uw scherm.

Onderzoeksresultaten

De resultaten van dit onderzoek moet het CBS elke maand rapporteren aan Eurostat, het Europees statistisch bureau. De resultaten worden gepubliceerd op StatLine, onder andere in de elektriciteitsbalans, de energiebalans en in de Productiemiddelen elektriciteit.

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.

Recente artikelen