© Flip Franssen/Hollandse Hoogte

Dienstenprijzen

We begrijpen dat CBS vragenlijsten in deze moeilijke tijden niet uw eerste prioriteit hebben. Maar betrouwbare cijfers over hoe we er als Nederland voor staan, zijn juist nu erg belangrijk. Overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers hebben er behoefte aan om te weten hoe Nederland er voor staat. Denk alleen al aan cijfers over gezondheid, zorg en de economie. Het CBS gaat daarom door met gegevens verzamelen, ook via vragenlijsten. Wij hopen daarom dat u ook in deze moeilijke periode uw belangrijke gegevens blijft insturen. 

Elk kwartaal publiceert het CBS de dienstenprijsindex (DPI). De DPI geeft de prijsontwikkeling weer van diensten die bedrijven leveren op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt waarbij de omzet in Nederland wordt geboekt. De overheid en wetenschap gebruiken de DPI om bijvoorbeeld de economische groei vast te stellen en voor beleid en onderzoek. Uzelf kunt aan de hand van de DPI de prijsontwikkelingen volgen of deze als referentie gebruiken voor de jaarlijkse prijsaanpassingen.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Telefonisch contact

Allereerst neemt een medewerker van het CBS telefonisch contact op met uw bedrijf. Tijdens dit gesprek wordt gevraagd naar de naam van een contactpersoon binnen het bedrijf. Ook worden de diensten besproken die uw bedrijf levert.

Vragenlijst Inventarisatie Dienstenprijzen

Vervolgens benaderen wij u met het verzoek om de vragenlijst Inventarisatie Dienstenprijzen in te vullen. In deze vragenlijst dient u een aantal representatieve diensten van uw bedrijf op te geven. Om u een idee te geven hoe u deze diensten kunt opgeven, worden in de vragenlijst voorbeelden van dienstomschrijvingen getoond. Het is van groot belang de diensten zo specifiek mogelijk te omschrijven, met bijbehorende prijsbepalende factoren. In het vervolgonderzoek (Kwartaalvragenlijst Dienstenprijzen) wordt u namelijk elk kwartaal gevraagd om de prijs op te geven voor deze, door u opgegeven diensten. Bekijk voor meer uitleg over deze vragenlijst hiernaast de CBS-video 'Inventarisatie dienstenprijzen'.

Kwartaalvragenlijst Dienstenprijzen

Voor de kwartaalvragenlijst Dienstenprijzen is het belangrijk om uw bedrijf een aantal kwartalen te volgen. U wordt daarom elk kwartaal gevraagd om de prijs op te geven van de dienst zoals u deze heeft opgegeven in de Inventarisatie vragenlijst. Het invullen van deze kwartaalvragenlijst kost dus minder tijd dan de inventarisatie vragenlijst. Hoeveel kwartalen u deze vragenlijst ontvangt, is vooraf niet bekend.

Aanleveren van gegevens

In de brief of e-mail kunt u lezen of u gevraagd bent de inventarisatie of kwartaal vragenlijst in te vullen. U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen.

Vragenlijst Inventarisatie dienstenprijzen

Ga naar https://antwoord.cbs.nl en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Kwartaalvragenlijst dienstenprijzen

In de e-mail of brief staat de inloglink die voor u van toepassing is:
https://vragenlijst.cbs.nl/dpguk20
https://vragenlijst.cbs.nl/dpmdk20
https://vragenlijst.cbs.nl/dpbnv20
Log in met uw gebruikersnummer en toegangscode. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan

De resultaten van dit onderzoek zijn te vinden in de hoofdtabel Dienstenprijzen, in de maatwerktabel Binnenvaart en de tabel Operationele autolease. De themapagina Prijzen en meer informatie over maatwerk mogelijkheden vindt u hieronder bij relevante links.

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.

Downloads

Relevante links

Recente artikelen