Consumentenprijzen

We begrijpen dat CBS vragenlijsten in deze moeilijke tijden niet uw eerste prioriteit hebben. Maar betrouwbare cijfers over hoe we er als Nederland voor staan, zijn juist nu erg belangrijk. Overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers hebben er behoefte aan om te weten hoe Nederland er voor staat. Denk alleen al aan cijfers over gezondheid, zorg en de economie. Het CBS gaat daarom door met gegevens verzamelen, ook via vragenlijsten. Wij hopen daarom dat u ook in deze moeilijke periode uw belangrijke gegevens blijft insturen. 

Het CBS publiceert maandelijks de Consumentenprijsindex (CPI). De CPI geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten zoals dat wordt aangeschaft door consumenten. De CPI wordt onder meer gebruikt in contracten, bij loononderhandelingen en bij tal van indexaties. De CPI wordt ook gebruikt voor de berekening van de inflatie. De inflatie is een belangrijke maatstaf voor economische stabiliteit.

Ook voor uw bedrijf levert het onderzoek waardevolle informatie op. U kunt de cijfers bijvoorbeeld gebruiken om uw eigen prijsontwikkeling te vergelijken met de gemiddelde prijsontwikkeling in uw branche of als referentie gebruiken voor jaarlijkse prijsaanpassingen.

Aanleveren van gegevens

Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://vragenlijst.cbs.nl/cp2020.
U dient hier het gebruikersnummer en de toegangscode in te vullen, die in de brief staan vermeld. Nadat u de gevraagde gegevens heeft ingevuld, drukt u op de knop verzenden en krijgt u de mogelijkheid om een kopie van de antwoorden te maken voor uw eigen administratie. Let op: uw gegevens zijn pas verstuurd naar het CBS als u op de knop verzenden heeft gedrukt.
Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

CBSbot

 Om bedrijven minder te belasten maakt het CBS ook gebruik van internetrobots die prijzen ophalen van websites.

Onderzoeksresultaten

Wilt u meer weten over de achtergronden van de consumentenprijsindex (CPI), lees dan de onderzoeksbeschrijving hieronder. Uitkomsten van de CPI vindt u hieronder op de themapagina: Prijzen.

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.

Relevante links

Recente artikelen