Consumentenprijzen

Gegevens aanleveren in tijden van corona

We begrijpen dat het aanleveren van gegevens aan het CBS in deze moeilijke tijden niet eenvoudig is. Maar betrouwbare cijfers over hoe we er als Nederland voor staan zijn erg belangrijk. Juist nu hebben overheden, wetenschappers, bedrijven en burgers er behoefte aan om te weten hoe het gaat met Nederland en haar inwoners. Denk alleen al aan cijfers over gezondheid, zorg en de economie. Het CBS gaat daarom door met gegevens verzamelen. Wij hopen dat u ook in deze tijd uw belangrijke gegevens blijft aanleveren en danken u voor uw begrip.

Over het onderzoek

Het CBS publiceert maandelijks de Consumentenprijsindex (CPI). De CPI geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten zoals dat wordt aangeschaft door consumenten. De CPI wordt onder meer gebruikt in contracten, bij loononderhandelingen en bij tal van indexaties. De CPI wordt ook gebruikt voor de berekening van de inflatie. De inflatie is een belangrijke maatstaf voor economische stabiliteit.

Ook voor uw bedrijf levert het onderzoek waardevolle informatie op. U kunt de cijfers bijvoorbeeld gebruiken om uw eigen prijsontwikkeling te vergelijken met de gemiddelde prijsontwikkeling in uw branche of als referentie gebruiken voor jaarlijkse prijsaanpassingen.

Aanleveren van gegevens

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brief die u heeft ontvangen, staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

CBSbot

 Om bedrijven minder te belasten maakt het CBS ook gebruik van internetrobots die prijzen ophalen van websites.

Onderzoeksresultaten

Wilt u meer weten over de achtergronden van de consumentenprijsindex (CPI), lees dan de onderzoeksbeschrijving hieronder. Uitkomsten van de CPI vindt u hieronder op de themapagina: Prijzen.

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.

Relevante links

Recente artikelen