Wat verandert er aan het invulveld ‘Transactie’?

Vanaf 2021 dient u naast de eerste ook de tweede digit in de codelijst voor de transactie-aard aan te leveren. Bovendien is de codelijst gewijzigd ten opzichte van de huidige lijst. U kunt de nieuwe codelijst vinden op de website www.cbs.nl/ihgoederen. In het Standaard Record Lay-Out sjabloon wordt dit veld aangeduid als ‘Transactie (nieuwe codelijst: 2 cijfers)’. U hoeft daarom niets in te vullen bij het oude veld genaamd ‘Transactie (oude codelijst: 1 cijfer)’.

Met ingang van 2021 moet zowel het eerste als het tweede digit aangeleverd worden door maandaangevers voor intra-EU uitvoer (stroom 7-ICL). De eerste digit komt overeen met de bestaande codelijst, behoudens de codes 6 en 7.

De transacties die momenteel onder code 6 vallen in het kader van tijdelijke in- of uitvoer en retour tijdelijke in- of uitvoer blijven onder code 6 vallen in de nieuwe codelijst. De transacties die momenteel onder code 7 vallen onder code 99 in de nieuwe codelijst.

Jaaraangevers voor de intra-EU uitvoer (stroom 7-ICL) en aangevers voor de intra-EU invoer (stroom 6-ICV) blijven in 2021 de huidige codelijst gebruiken.