© ANP

Internationale Handel in Goederen 2021

Hieronder vindt u informatie die van toepassing is voor de opgave van Internationale Handel in Goederen (IHG) tot en met de opgaveperiode (december) 2021.

Gegevens aanleveren

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Ga naar https://ihg.cbs.nl. In de brief die u heeft ontvangen staan het btw-nummer en wachtwoord voor IDEP vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Als u de gegevens vanuit uw eigen administratiesoftware wilt verstrekken, raadpleeg dan de Handleiding Record lay-out elektronische aanlevering 2021.

Relevante documenten en video’s

Voor het aanleveren van gegevens met betrekking tot 2021 kunt u gebruikmaken van de codelijsten en de omzettingstabel 2021-2022 (XLS).

Ook zijn er een aantal instructievideo’s beschikbaar waarin wordt uitgelegd hoe u opgave kunt doen via IDEP: Instructievideo's en bijbehorende handleidingen.

Specifieke informatie over de nieuwe velden die in 2021 zijn geïntroduceerd, vindt u in het volgende document: Nieuwe velden statistiekopgave Internationale Handel in Goederen 2021.

Brexit

Met ingang van 2021 kwam een einde aan de overgangstermijn na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De handel met Noord-Ierland blijft vanaf 2021 onderdeel van de Intrahandel. Het blijft dus verplicht voor bedrijven met een opgavenplicht om opgave te doen aan het CBS over de handel met Noord-Ierland. Hiervoor wordt landcode XI gebruikt. De handel met de rest van het Verenigd Koninkrijk is vanaf 2021 onderhevig aan douanecontroles, en daarvoor vervalt de opgavenplicht aan het CBS. Voor de rest van het Verenigd Koninkrijk wordt landcode XU gebruikt.

Onderzoeksresultaten

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

Resultaten van dit onderzoek vindt u hieronder op de themapagina's: Internationale Handel en in het Dossier Globalisering. Hieronder bij 'Relevante  links' is een factsheet Internationale Handel samengesteld.

Direct online regelen

Heeft u technische vragen over de statistiekopgave (inloggegevens, sjablonen, e.d.)? Neem dan contact op met de technische helpdesk van het CBS Contact Center. Voor inhoudelijke vragen over de statistiekopgave of het doorgeven van een wijzigingen kunt u het algemene webformulier IHG of de specifieke formulieren IHG gebruiken. Of ga naar: CBS Contact Center.

Terug naar de hoofdpagina: Internationale Handel in Goederen.