© ANP

Gewasbescherming

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert elke vier jaar cijfers over gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw. Deze cijfers geven inzicht in de toepassing van beschermingsmiddelen per gewas en helpen de landbouwsector, onderzoekers en de overheid inzicht te krijgen in het gebruik van deze middelen.

Aanleveren van gegevens

U kunt de gegevens via een beveiligde internetverbinding invullen en naar ons opsturen. Om de internetvragenlijst te openen gaat u naar https://antwoord.cbs.nl. In de brief die u heeft ontvangen staan de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.

Aanleveren via Internet Explorer

Let op: vanaf 15 juni wordt de webbrowser ‘Microsoft Internet Explorer’ niet meer ondersteund. Lever de gegevens daarom aan via Microsoft Edge, Google Chrome of een andere webbrowser.

Handig bij het invullen

- In de vragenlijst wordt gevraagd naar gegevens uit uw teeltregistratiesysteem/spuitboekje. Zorg dus dat u deze bij de hand heeft. Ondanks onze inspanningen is het tot onze spijt nog niet mogelijk om uw gegevens in de vragenlijst in te lezen of dat wij deze gegevens op een andere manier verzamelen.
- U mag informatie van één perceel als uitgangspunt nemen bij het invullen van de gegevens over gewasbescherming.
- U kunt nadat u bent ingelogd en het aantal middelen heeft ingevuld, een print maken van de vragenlijst. U ziet dan welke vragen gesteld gaan worden. De printknop vindt u rechtsboven in het scherm.

In totaal zijn er 42 gewassen. Om u een indruk te geven van wat wordt uitgevraagd, vindt u hier voorbeeldvragenlijsten van 4 gewassen. Per gewas kunnen de vragen iets verschillen.
- Appels 
- Potplanten blad 
- Tulpen
- Zaaiuien
De voorbeelden kunnen niet naar het CBS worden opgestuurd maar dienen alleen als ondersteuning bij het invullen.

Onderzoeksresultaten

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

De resultaten van dit onderzoek over 2016 en 2012 vindt u op StatLine:

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw; gewas en toepassing
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw; werkzame stof, toepassing
Toepassing van biologische bestrijding in de glastuinbouw

In Compendium voor de Leefomgeving (CLO) zijn diverse indicatoren gepubliceerd:

Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw per gewas, 2012-2016
Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw per werkzame stof, 2012-2016
Biologische bestrijding van plagen in de glastuinbouw, 2012-2016

Direct online regelen

Ga naar: CBS Contact Center.

Recente artikelen