Energiewinning, -omzetting en -verbruik

© ANP

Hoeveel energie wekken bedrijven in Nederland per jaar op? Hoeveel energie verbruiken bedrijven in Nederland per jaar? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) krijgt graag antwoord op deze en andere vragen. Daarom voeren we het onderzoek Energiewinning, -omzetting en -verbruik uit. De cijfers van het onderzoek worden gebruikt bij het maken van beleid. Om deze cijfers te publiceren, hebben we gegevens over uw energiebalans en elektriciteitsproductie nodig.

Aanleveren van gegevens

U heeft een brief of e-mail ontvangen met het verzoek om de gegevens over het afgelopen jaar aan te leveren. Hiervoor hebben wij een bestand voor u klaargezet. In dit bestand wordt gevraagd naar gegevens van de energiebalans van uw bedrijf. In dit bestand wordt ook gevraagd naar de inzet- en productiegegevens van de installaties die elektriciteit produceren. Als uw bedrijf afgelopen jaar geen elektriciteit heeft geproduceerd, vult u alleen de energiebalans in.  Als uw bedrijf afgelopen jaar wel elektriciteit heeft geproduceerd vult u, naast de energiebalans, ook het blad “Productie elektriciteit” in.

Ga naar https://antwoord.cbs.nl en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Deze staan vermeld in de brief of e-mail die u van het CBS heeft ontvangen. Bent u de inlogcodes kwijt? Vraag hier nieuwe inlogcodes aan.
Nadat u bent ingelogd, kunt u het bestand van het CBS downloaden.

Open vervolgens het bestand vanuit de map waarin u het heeft opgeslagen en vul het bestand in. Als u installaties beheert waarmee u elektriciteit produceert, hebben we de vaste gegevens van de installaties die bij ons bekend zijn al voor u ingevuld. Deze gegevens kunt u aanpassen indien er aanpassingen zijn geweest. Nadat u het bestand heeft ingevuld en opgeslagen, kunt u het uploaden naar het CBS. Het uploaden van het bestand gaat via dezelfde link en inlogcodes die u gebruikt heeft voor het downloaden. Zodra de upload is voltooid, ontvangt u een ontvangstbevestiging op uw scherm.  

Onderzoeksresultaten

Rechtsboven (bij 'Direct naar') staat het dashboard met de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals over de aantallen bedrijven per bedrijfstak en per regio, cijfers over de omzet, en de nieuwste enquêteresultaten over verwachte omzet, werkgelegenheid en investeringen.

De resultaten van dit onderzoek moet het CBS rapporteren aan Eurostat, het Europees statistisch bureau en worden gepubliceerd op StatLine, onder andere in de Energiebalans en in de Productiemiddelen elektriciteit.

Contact

Ga naar: CBS Contactcenter.

Recente artikelen