Gezocht: enthousiaste stagiairs voor uitdagende projecten

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Jannick Akkermans is stagiair bij het CBS
© Sjoerd van der Hucht Fotografie
Het CBS biedt studenten op HBO- en WO-niveau het hele jaar door interessante stageplekken aan, zowel in de vestiging Den Haag als Heerlen. Jaarlijks doen gemiddeld 100 stagiairs onderzoek voor het statistiekbureau. Die onderzoeken zijn divers van aard, van statistiek tot Human Resource Management. Jannick Akkermans en Wendy van Dosselaar vertellen over hun ervaringen.
Jannick Akkermans studeerde Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na het behalen van zijn bachelor oriënteerde hij zich op een vervolgstudie. ‘Tijdens de Open Dagen van verschillende universiteiten sprak de voorlichtingssessie van de Universiteit Utrecht over de masterstudie Methodology & Statistics for the Behavioural, Biomedical & Social Sciences mij meteen aan. Statistiek vond ik altijd al een prachtig vak. Ook het European Master of Official Statistics (EMOS)-programma van het CBS dat de Universiteit Utrecht aanbiedt leek mij heel interessant. Daarin komen alle facetten van de statistiek voorbij. De keuze was dus snel gemaakt.’

Experimenteren met een app

De studie die Akkermans volgt duurt 2 jaar. In het laatste jaar moet hij onderzoek doen tijdens een stage. ‘Dat werd een stage bij het CBS, waar ik onderzoek doe naar het gedrag van mensen voor het budgetonderzoek van huishoudens. Daarin wordt onderzocht wat de bestedingen van huishoudens zijn. De deelnemers aan het onderzoek houden gedurende 2 weken alle uitgaven in het huishouden bij. Sommigen doen dat handmatig, anderen door het scannen van hun kassabon.’ Het budgetonderzoek vond lange tijd plaats via een internetvragenlijst, maar inmiddels experimenteert het CBS geruime tijd met een app. Ook een aantal andere Europese landen doen dat, binnen een project van het Europese statistiekbureau Eurostat. ‘Mijn stage is in september 2021 begonnen en ik vind het onderzoek dat ik doe uitdagend en interessant.’

Brainstormen

Hoewel Akkermans zijn stage voor een belangrijk deel vanuit huis volgt vanwege de coronapandemie, ervaart hij dat niet als belemmerend. ‘Ik voelde mij vanaf het begin heel erg welkom bij het CBS. CBS-methodoloog en hoogleraar Barry Schouten is mijn scriptiebegeleider. Met hem heb ik wekelijks contact. Dat verloopt heel erg prettig. Bij hem kan ik altijd terecht met vragen of om te brainstormen. Ook wissel ik regelmatig van gedachten met een medestudente. Zij volgt eveneens een stage bij het CBS en bestudeert een ander aspect van het budgetonderzoek.’

EMOS

Akkermans heeft inmiddels ook het EMOS-programma bij het CBS gevolgd. ‘Ik heb er van alles geleerd over de verschillende werkgebieden van het CBS. Denk bijvoorbeeld aan statistische beveiliging, non-respons, big data, administratieve data en database management.’ Dat laatste onderwerp interesseert Akkermans met name. ‘Als ik in mei van dit jaar klaar ben met mijn stage ga ik solliciteren. Een functie als data-analist zie ik wel zitten. Ik volg nu ook al de vacatures bij het CBS. Wie weet zit er tegen de tijd dat ik klaar ben met mijn studie een interessante baan voor mij tussen.’

Wendy van Dosselaar is stagiaire bij het CBS
© Jos Geurts

Onderzoek naar werkgeluk

Wendy van Dosselaar loopt ook sinds september 2021 stage bij het CBS, maar dan op het gebied van Human Resource Management. ‘Ik studeer aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven en zit in het vierde en laatste studiejaar. Daarin moet ik een afstudeeronderzoek doen en dat doe ik bij de afdeling Personeelszaken van het CBS. Ik doe er onderzoek naar werkgeluk.’ Werkgeluk is een veelbesproken fenomeen en wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Dat komt omdat de factoren die medewerkers belangrijk vinden in hun werk zijn veranderd. Zo staat salaris niet meer in de top 5, maar zijn mogelijkheden om door te leren en flexibel te werken steeds belangrijker. ‘Voor mijn vooronderzoek heb ik diverse gesprekken gehad met managers, medewerkers en collega’s van personeelszaken bij het CBS. Binnenkort spreek ik ook met leden van de Ondernemingsraad. Opvallend is dat iedereen erg open staat voor het onderwerp en graag wil meedenken. Dat werkt stimulerend!’

Arbeidssatisfactie

Het CBS onderzoekt al jaren regulier de arbeidssatisfactie van zijn medewerkers. Aan de hand van een vragenlijst wordt elk half jaar de mening van het personeel gepolst, bijvoorbeeld over het leiderschap van het management, de ontwikkelmogelijkheden, werkdruk, etc. ‘Maar werkgeluk is meer dan arbeidssatisfactie’, aldus Van Dosselaar. ‘Het is een relatief nieuwe HR-trend en draagt er toe bij dat je personeel in je organisatie makkelijker kunt aantrekken en langer kunt behouden. Dat is een groot voordeel met de huidige krappe arbeidsmarkt.’ Organisaties die inzetten op werkgeluk van hun medewerkers ervaren nog meer voordelen, zoals meer effectiviteit, meer betrokkenheid, meer teambinding en minder ziekteverzuim. ‘Het doel van mijn onderzoek is een interventie te bedenken waardoor werkgeluk een belangrijk element wordt in de HR-strategie van het CBS.’