Wil je stage lopen of een afstudeeropdracht doen bij CBS?

/ Auteur: Miriam van der Sangen
CBS biedt jonge, innovatieve en ambitieuze studenten op hbo- of wo-niveau de mogelijkheid om stage te lopen of een afstudeeropdracht te doen. Eén van de studenten die op dit moment al stage loopt bij CBS is Jules Coret. Hij volgt de master stochastiek en financiële wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). Om praktijkervaring op te doen werkt hij aan een pittige klus bij CBS. En dat bevalt goed. 

Ervaringsstage

Vóór zijn huidige studie aan de UvA en VU studeerde Coret aan het Amsterdam University College. Daar behaalde hij zijn Bachelor of Science. Hij volgde er onder andere vakken in wiskunde en machine learning. ‘Dat komt nu bij CBS goed van pas. Ik werk bij de afdeling methodologie, waar met methoden en technieken de basis voor statistisch onderzoek wordt gelegd. Ik houd mij daar bezig met tekst- en beeldclassificatie voor de consumentenprijsindex.’

‘Voor de toekomst lijkt me een baan als data-analist erg interessant’

Prijsindexcijfer

Coret legt uit dat de interviewers van CBS in de afgelopen jaren handmatig bij (web)kledingwinkels de prijzen van kleding opnamen. ‘Maar CBS doet dit nu steeds vaker met internetrobots, die op basis van instructies afbeeldingen en teksten van kledingwebsites uitlezen. Zo kan CBS in heel korte tijd veel prijsinformatie verzamelen. Tijdens mijn stage maak ik tekst- en beeldclassificaties om de prijzen te koppelen aan bepaalde categorieën van kleding. Vervolgens bereken ik hiermee het prijsindexcijfer voor kleding. Mijn werk komt dus neer op het bedenken van nieuwe methoden en veel testen.’

Praktijk

De collega’s van Coret waar hij mee samenwerkt op de afdeling methodologie hebben een wiskundige of natuurkundige opleiding op wetenschappelijk niveau. Dat is een omgeving die de stagiair goed bevalt. ‘Ook de sfeer tussen de collega’s onderling is erg goed.’ Corets opleiding aan het Amsterdam University College was relatief meer toegespitst op de praktijk in vergelijking met zijn huidige  studie wiskunde. ‘Ik leer nu veel op theoretisch gebied, maar ik mis de praktijk. Daarom loop ik bij CBS stage van half juni tot en met oktober. Het levert mij geen extra studiepunten op, maar ik doe het om mij persoonlijk te kunnen ontwikkelen.’  Wat zijn de toekomstplannen van Coret? ‘Ik moet nog een jaar colleges volgen aan de universiteit en daarna mijn scriptie schrijven. Voor de toekomst lijkt me een baan als data-analist erg interessant.’

Stage lopen of afstudeeropdracht doen bij CBS?

CBS wil innovatie versnellen en doet dit onder meer door innovatieve studenten te interesseren voor een stageplek. Opdracht aan het onlangs opgerichte CBS-stageteam is het matchen van vraag en aanbod, zowel op individueel niveau (student) als ook op organisatieniveau (opleiding/onderwijsinstelling). Belangstelling voor een uitdagende onderzoekstage of afstudeeronderzoek? Voor meer informatie of solliciteren: stageverzoek@cbs.nl