Meer over het nieuwe StatLine

StatLine

StatLine is de elektronische databank van het CBS. U kunt in StatLine zelf tabellen en grafieken samenstellen. De informatie is gratis en gemakkelijk te printen en te downloaden.

Het CBS heeft per november 2017 een nieuwe interface voor de databank StatLine geïntroduceerd. Het nieuwe StatLine garandeert de continuïteit van de beschikbaarheid van CBS-cijfers met een gebruiksvriendelijkere applicatie. Alleen de interface is vernieuwd; alle cijfers en datasets blijven toegankelijk. De oude interface is aan het einde van haar levensduur en is ongeschikt om de komende jaren verder te ontwikkelen.

Flyer StatLine nieuwe interface

Het nieuwe StatLine

Het nieuwe StatLine is volledig gemoderniseerd. Er is meer overzicht en meer gebruikersgemak gecreëerd voor het vinden en projecteren van data. Zoeken kan op een getoond thema maar ook op een specifieke zoekterm. Het is ook mogelijk om van een tabel een grafiek te maken die eenvoudig geëxporteerd kan worden.

Belangrijkste wijzigingen:

  •  Het nieuwe StatLine is geschikt voor alle schermformaten en apparaten (responsive design);
  •  De vernieuwde vormgeving oogt fris en modern;
  •  Het navigeren is gebruiksvriendelijker en meer conform internet conventies;
  •  Veel meer mogelijkheden voor grafieken;
  •  Een andere opbouw van de links naar tabellen.

Om gebruikers tijd te geven om over te stappen naar het nieuwe StatLine zullen de oude en de nieuwe interface gedurende een periode van zes maanden naast elkaar bestaan. Daarna wordt de oude interface uitgeschakeld. Links naar de oude interface zullen vanaf dat moment doorverwijzen naar de nieuwe interface.

Open data bij het CBS

Het nieuwe StatLine maakt gebruik van de Open data faciliteit van CBS. Deze faciliteit is vrij toegankelijk voor iedereen. Met open data worden alle gegevens uit StatLine elektronisch beschikbaar gesteld via zogeheten webservices. Zie voor meer informatie Databank CBS StatLine als open data of bezoek de catalogus van beschikbare datasets, het Open data portaal.

Meer informatie