Grote gemeenten

Deze gemeenten bestaan uit de G4 en G32. De indeling van gemeenten is geïnitieerd in 1994 door de rijksoverheid vanuit het grotestedenbeleid. De G4 bestaat uit de vier grote steden Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Later werd het uitgebreid met andere grote en middelgrote gemeenten tot de zogeheten G32. Het aantal aangesloten gemeenten bedraagt inmiddels 40.

In december 2017 zijn Assen en Hilversum toegetreden tot de G32, die daarom in februari is hernoemd tot G40. Omdat een deel van de analyses zijn uitgevoerd voor de toetreding van deze steden, zijn Assen en Hilversum niet meegenomen in dit onderzoek.

De onderzochte G32-steden zijn: Alkmaar, Almelo, Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen, Helmond, Hengelo, s-Hertogenbosch, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Oss, Roosendaal, Sittard-Geleen, Schiedam, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle.

Terug naar artikel