Financiële gevolgen van echtscheiding

Een alleenstaande vader stofzuigt de huiskamer terwijl zijn beide zoons op een iMac computer spelletjes spelen.
© Hollandse Hoogte / Henk Braam
In dit artikel in de CBS-reeks Statistische Trends zijn voor mannen en vrouwen de veranderingen in het inkomen en vermogen door een echtscheiding in beeld gebracht.

Van de bijna 54 duizend in 2017 gescheiden mensen waren een op de vijf mannen en twee op de vijf vrouwen niet economisch zelfstandig. Economisch niet-zelfstandige mannen lopen zowel voor als na een scheiding een relatief groot risico op armoede. Voor vrouwen is dat vooral erna zo: zij zijn dan vaak aangewezen op een uitkering. Gemiddeld is het armoederisico van gescheiden vrouwen groter dan van gescheiden mannen.

Ook hebben vrouwen te maken met koopkrachtverlies, terwijl mannen er bij een scheiding op vooruit gaan. Wel is het koopkrachtverlies van vrouwen in vijf jaar tijd afgenomen. De winst aan koopkracht van mannen daarentegen is kleiner geworden. Ook nam het armoederisico bij zowel gescheiden mannen als vrouwen af en beschikken er meer over een financiële buffer om een laag inkomen na een scheiding te compenseren.


Downloads