Ongekende omzetdaling horeca

© Hollandse Hoogte / Guus Schoonewille fotografie
De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer dan de helft af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. In het eerste kwartaal daalde de omzet al met bijna 14 procent. Vooral in april heeft de horeca fors minder omgezet.

Omzet horeca (seizoengecorrigeerd)
JaarKwartaalOmzet (2015=100)
20141e kwartaal93,6
20142e kwartaal93,8
20143e kwartaal94,5
20144e kwartaal95,9
20151e kwartaal97,1
20152e kwartaal99,5
20153e kwartaal100,3
20154e kwartaal102,8
20161e kwartaal103,6
20162e kwartaal104,2
20163e kwartaal108,2
20164e kwartaal108,3
20171e kwartaal110,5
20172e kwartaal112,6
20173e kwartaal113,9
20174e kwartaal115,5
20181e kwartaal117,8
20182e kwartaal120,8
20183e kwartaal121,1
20184e kwartaal123,5
20191e kwartaal122,6
20192e kwartaal125
20193e kwartaal125,7
20194e kwartaal128,1
20201e kwartaal110,4
20202e kwartaal53,8

Bijna twee derde minder omzet logiesverstrekkers

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 64 procent in het tweede kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. In het eerste kwartaal daalde de omzet ook al met bijna 15 procent. De omzetdaling bij hotels was nog groter. Hotels hebben in het tweede kwartaal ruim 75 procent minder omgezet dan in het eerste kwartaal. Vorige week publiceerde het CBS al over de scherpe daling in het tweede kwartaal van het aantal gasten en overnachtingen bij de logiesverstrekkers.

Omzet logiesverstrekking (seizoengecorrigeerd), 2e kwartaal 2020
BrancheOmzet (% verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
Logiesverstrekking-64,1
Hotels-75,4
 

Omzet eet- en drinkgelegenheden bijna gehalveerd

Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, hebben in het tweede kwartaal van dit jaar bijna de helft minder omgezet dan het kwartaal daarvoor. In het eerste kwartaal daalde de omzet al met bijna 14 procent. 

Met een daling van bijna 60 procent nam de omzet van cafés het sterkst af. De omzet van fastfoodrestaurants daalde het minst sterk, maar met bijna 25 procent is de daling nog altijd aanzienlijk.

Omzet eet- en drinkgelegenheden (seizoengecorrigeerd), 2e kwartaal 2020
BrancheOmzet (% verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
Eet- en drinkgelegenheden-46,2
Fastfoodrestaurants-24,7
Kantines en catering-50,4
Restaurants-51,4
Cafës-59,8

Ondernemersvertrouwen horeca krabbelt iets op 

Ondernemers in de horeca zijn nog altijd erg pessimistisch. Het ondernemersvertrouwen kwam aan het begin van het derde kwartaal uit op -52,4. Dit is historisch gezien nog steeds een hele lage score, maar wel een stuk beter dan aan het begin van het vorige kwartaal. Toen kwam het vertrouwen uit op -84,3.

Ondernemersvertrouwen horeca
JaarKwartaalOndernemersvertrouwen
20151e kwartaal6,8
20152e kwartaal7,1
20153e kwartaal10,8
20154e kwartaal13,2
20161e kwartaal10,3
20162e kwartaal13,4
20163e kwartaal9,7
20164e kwartaal13,3
20171e kwartaal14,9
20172e kwartaal19,8
20173e kwartaal21,5
20174e kwartaal13
20181e kwartaal18,4
20182e kwartaal12
20183e kwartaal12,3
20184e kwartaal11,2
20191e kwartaal11,9
20192e kwartaal8,6
20193e kwartaal7,4
20194e kwartaal1,9
20201e kwartaal0,2
20202e kwartaal-84,3
20203e kwartaal-52,4
Bron: CBS, EIB, KVK, MKB-Nederland, VNO-NCW

Geen volumecijfers

Door de overheidsmaatregelen in verband met het coronavirus waren sommige diensten niet of beperkt beschikbaar in het tweede kwartaal. Hierdoor zijn er voor een deel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. Doordat er geen prijsindices beschikbaar waren, konden er ook geen volumecijfers berekend worden.

Het gaat in dit bericht over seizoengecorrigeerde omzetcijfers. 

Bronnen