Meer mensen vertrekken uit grote stad

In 2015 verhuisden meer mensen dan in voorgaande jaren uit de grote steden naar elders in Nederland. Vaak was de bestemming een van de dichtbijgelegen gemeenten. Grote steden groeiden vooral door immigratie. Rotterdam is de uitzondering: daar nam ook de binnenlandse instroom toe. Dat meldt CBS.

Uitstroom uit Amsterdam, Den Haag en Utrecht

In 2015 waren er meer verhuizingen dan in 2014, ook tussen gemeenten. Het verschil met voorgaande twee jaren is het sterkst in Amsterdam. Ruim 39 duizend mensen verhuisden in 2015 van Amsterdam naar elders in Nederland. Dat zijn er bijna 4 duizend meer dan een jaar eerder en bijna 10 duizend meer dan in 2013. Het aantal mensen dat vanuit andere gemeenten naar Amsterdam verhuisde nam ook toe, maar minder sterk. Hierdoor vertrekken er voor het eerst sinds het begin van de crisis in 2008 meer mensen uit Amsterdam dan er voor terug komen. In de periode 2000-2008 was dit ook jaarlijks het geval.
Uit Den Haag vertrekken bijna ieder jaar meer mensen naar andere Nederlandse gemeenten dan er daarvoor terugkomen, ook gedurende de crisis. Vanaf 2013 is het vertrek uit de stad flink opgelopen. In 2015 kromp Den Haag met bijna 1 700 inwoners door binnenlandse verhuizingen. Naar Utrecht verhuizen juist ieder jaar meer mensen dan er vertrekken. In 2015 was het binnenlandse vestigingsoverschot van de Domstad echter veel lager dan de jaren ervoor, omdat ook daar de trek uit de stad toenam.

Jaarlijks saldo van binnenlandse verhuizingen van de vier grote gemeenten

Rotterdam is de enige van de vier grote gemeenten waarin het aantal binnenlandse nieuwkomers in 2015 sterker groeide dan het aantal vertrekkers. Per saldo kreeg de stad er 1 500 inwoners bij als gevolg van binnenlandse verhuizingen. Tussen 2008 en 2013 hielden vestiging en vertrek in Rotterdam elkaar min of meer in evenwicht, terwijl er vóór 2008 meer mensen vertrokken dan dat er kwamen wonen.

De meesten blijven in de buurt van de grote stad

Het merendeel van de mensen die wegtrekken uit de grote steden vestigt zich in nabijgelegen gemeenten. Bij Utrecht staat Amsterdam weliswaar op de eerste plaats, maar daarna volgen de randgemeenten Zeist, De Bilt, Nieuwegein en Stichtse Vecht.

4970-carto

Het aantal inwoners door binnenlandse verhuizingen nam niet af in de bredere regio’s Groot-Amsterdam, Groot-Rijnmond en de provincie Utrecht doordat veel mensen vanuit de grote steden in de randgemeenten neerstreken. Deze regio’s wonnen zelfs inwoners. Hetzelfde geldt voor West-Nederland als geheel. Alleen in de agglomeratie Den Haag hielden vestiging en vertrek elkaar in evenwicht.

Grote steden groeien door immigratie

Amsterdam en Den Haag verloren inwoners door binnenlandse verhuizingen, maar dit werd meer dan gecompenseerd door de buitenlandse migratie. In Amsterdam is de immigratie sinds 2012 ieder jaar aanzienlijk gestegen, terwijl de emigratie in dezelfde periode licht is gedaald. Daardoor kreeg Amsterdam er in 2015 bijna 8 duizend inwoners bij als gevolg van buitenlandse migratie. Ook Den Haag kreeg er door buitenlandse migratie bijna 4 duizend inwoners bij, net zo veel als een jaar eerder. In Rotterdam en Utrecht was het verschil tussen immigratie en emigratie minder groot. Toch steeg het inwonertal ook in deze steden in 2015 meer door buitenlandse migratie dan door binnenlandse verhuizingen.

De grote steden groeien daarnaast doordat er meer baby’s worden geboren dan dat er mensen overlijden. Vooral Amsterdam en Utrecht hebben een flink geboorteoverschot.

Jaarlijks saldo van buitenlandse migratie van de vier grote gemeenten