Bestaande koopwoningen ook in juni duurder dan jaar eerder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Bestaande koopwoningen waren in juni 2,2 procent duurder dan in juni 2013. Al drie maanden achter elkaar zijn de prijzen van koopwoningen hoger dan in de vergelijkbare maand van een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen op hetzelfde niveau als begin 2003

Het gemiddeld prijsniveau van bestaande koopwoningen is ongeveer even hoog als begin 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19,7 procent.

Prijsindex bestaande koopwoningen

Prijsindex bestaande koopwoningen

Verkopen koopwoningen trekken aan

Het Kadaster bracht afgelopen donderdag al naar buiten dat het in juni 11 328 verkochte woningen registreerde. Dat is een stijging van 56,8 procent ten opzichte van juni 2013. De verkopen van bestaande koopwoningen trekken verder aan. In de eerste helft van 2014 wisselden 63 037 woningen van eigenaar, bijna 40 procent meer dan een jaar eerder.

Grootste prijsstijging in Noord-Holland en de vier grote steden

Eens per kwartaal publiceren het CBS en het Kadaster ook cijfers over de prijsontwikkelingen naar regio en type koopwoning. Bestaande koopwoningen waren in het tweede kwartaal gemiddeld 1,2 procent duurder dan een jaar eerder. In de meeste provincies werden koopwoningen duurder. Alleen in Drenthe, Zeeland en Groningen waren koophuizen goedkoper dan een jaar eerder. In Noord-Holland was de prijsstijging met 2,3 procent het grootst.

In de grote steden stegen de prijzen veel harder dan gemiddeld. Zo waren de woningen in Rotterdam 4,1 procent  duurder dan vorig jaar, in Amsterdam 3,5 procent en in Utrecht 3,1 procent. Alleen Den Haag bleef wat achter met een prijsstijging van 1,6 procent.

Verder valt de enorme stijging van het aantal transacties in Amsterdam en Utrecht op. In het tweede kwartaal gingen in deze twee steden ruim 80 procent meer bestaande koopwoningen van de hand dan in het tweede kwartaal van 2013. Gemiddeld steeg het aantal transacties in Nederland met 54 procent.

Prijsontwikkeling naar regio, tweede kwartaal 2014

Prijsontwikkeling naar regio, tweede kwartaal 2014

Alle woningtypen duurder dan vorig jaar

Van alle woningtypen lagen de prijzen in het tweede kwartaal van 2014 hoger dan een jaar eerder. De prijsstijgingen van appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen waren groter dan gemiddeld. In het duurdere segment, 2-onder-1-kap en vrijstaande woningen, stegen de prijzen minder dan gemiddeld. 

Na de piek van de huizenprijzen in het derde kwartaal van 2008 was de prijsdaling van woningen uit het duurdere segment groter dan die van woningen in het goedkopere segment. Zo waren vrijstaande woningen 23,8 procent goedkoper dan in het derde kwartaal van 2008, terwijl de prijsdaling van tussenwoningen 16,5 procent bedroeg.

Prijsontwikkeling naar woningtype

Prijsontwikkeling naar woningtype

Vorige week publiceerde de NVM ook cijfers over transacties en prijzen. De uitkomsten van het CBS en NVM hoeven niet geheel overeen te komen. Dit heeft verschillende oorzaken. De cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM makelaars verkochte woningen. De Prijsindex Bestaande Koopwoningen van het CBS en het Kadaster meet de ontwikkeling van alle koopwoningen in Nederland en maakt gebruik van de definitieve contracten die het Kadaster registreert. Daarbij wordt er bij de berekening van het CBS gecorrigeerd voor kwaliteitsverschillen aan de hand van een internationaal geaccepteerde methode.

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen en transacties van bestaande koopwoningen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.