Prijsstijging industrie loopt op

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in mei 2,6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit is bijna het dubbele van de prijsstijging in april. Toen waren de afzetprijzen 1,4 procent hoger.

De stijging van de afzetprijzen is getemperd door de prijsontwikkeling in de aardolieverwerkende industrie. Wanneer de prijsontwikkeling in deze bedrijfstak buiten beschouwing wordt gelaten, komt de toename van de afzetprijzen in mei uit op 4,1 procent.

In de aardolieverwerkende industrie lagen de afzetprijzen, mede onder invloed van de olieprijs op de wereldmarkt, 6,5 procent lager. Hoewel de aardolieprijs de afgelopen maanden is gestegen, lag deze - gemeten in dollars - nog ruim 5 procent onder het niveau van mei 2006. Het effect van deze lagere olieprijs op de afzetprijzen werd nog versterkt door de koersontwikkeling van de dollar. De Amerikaanse munt was ten opzichte van de euro 5,5 procent minder waard dan een jaar eerder.

Producten van de houtverwerkende industrie waren ruim 10 procent duurder. Ook de afzetprijzen in de voedingsmiddelenindustrie en de metaalindustrie lagen met 7 respectievelijk 6 procent fors hoger dan in mei vorig jaar.

Ten opzichte van april stegen de afzetprijzen van de industrie gemiddeld met 1 procent. De op de Nederlandse markt afgezette goederen stegen met 0,7 procent in prijs. Buitenlandse afnemers betaalden 1,2 procent meer.

Afzetprijzen industrie

Prijsstijging industrie loopt op

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen