Leren en werken ook op latere leeftijd nog in trek

Bijna 30 procent van de leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) combineert leren met werken via de beroepsbegeleidende leerweg. In deze leerweg zijn er veel leerlingen die pas na hun 25e aan de opleiding beginnen.

Veel 25-plussers in beroepsbegeleidende leerweg

In 2006/’07 volgden 141 duizend leerlingen de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van het mbo. Hiervan was 37 procent 25 jaar of ouder. In deze leerweg zijn de leerlingen meestal in loondienst van een leerbedrijf en gaan een of twee dagen in de week naar school. Behalve voor praktisch ingestelde leerlingen is het ook aantrekkelijk voor mensen die op latere leeftijd toch nog een mbo-diploma willen halen of van beroep willen veranderen.

In de bbl trokken vooral de opleidingen in de sector zorg en welzijn relatief veel oudere leerlingen. Bijna vier van de tien van hen waren zelfs de leeftijdsgrens van 35 al gepasseerd.

Leerlingen in beroepsbegeleidende leerweg mbo, 2006/07*

Leerlingen in beroepsbegeleidende leerweg mbo, 2006/07*

In beroepsopleidende leerweg veel jonger

In de andere leerweg van het mbo, de beroepsopleidende leerweg (bol), zijn de leerlingen veel jonger. Van de 355 duizend leerlingen in de bol was 95 procent jonger dan 25 jaar. In deze leerweg wordt ook praktijk gecombineerd met theorie, maar dan in de vorm van stages, voor zo’n 20 tot 60 procent van de tijd. De bol is vooral aantrekkelijk voor mensen die liever eerst school afmaken om daarna te gaan werken.

Leerlingen in beroepsopleidende leerweg mbo, 2006/07*

Leerlingen in beroepsopleidende leerweg mbo, 2006/07*

Geslaagden in de bbl gemiddeld ruim 27 jaar

In 2005/’06 kregen in de bbl 51 duizend leerlingen een mbo-diploma uitgereikt. Zij waren gemiddeld ruim 27 jaar, bijna twee jaar ouder dan de geslaagden in het hoger beroepsonderwijs. In de bbl liep de gemiddelde leeftijd van de geslaagden uiteen van 24 jaar bij techniek tot 33 jaar bij zorg en welzijn. In de bol waren er 91 duizend leerlingen die hun mbo-opleiding met een diploma bekroonden. Zij waren gemiddeld 21 jaar oud.

Gemiddelde leeftijd van geslaagden in het mbo, 2005/06*

Gemiddelde leeftijd van geslaagden in het mbo, 2005/06*

Theo van Miltenburg

Bronnen: