Bijna 178 miljard euro aan beurswaarde verdampt

Nederlandse bedrijven hebben in de eerste negen maanden van 2008  ongeveer 178 miljard euro van hun waarde op de Amsterdamse beurs zien verdampen. Dat is een verlies van ruim een derde ten opzichte van eind 2007. Het is de grootste daling sinds 2002, toen de aandelen ook ruim een derde (190 miljard euro) van hun waarde verloren.

Ontwikkeling beurswaarde Nederlandse bedrijven, 2008

Ontwikkeling beurswaarde Nederlandse bedrijven, 2008

Grote fluctuaties

Het grootste verlies in de eerste drie kwartalen van 2008 deed zich voor in januari. Toen ging in een maand tijd voor bijna 74 miljard euro verloren, met 22 januari als dieptepunt. Op die dag ging meer dan 31 miljard euro in rook op.

In september volgde na grote dagfluctuaties een tweede laagterecord, circa 66,5 miljard euro verlies. Dieptepunt was maandag 29 september, toen de Nederlandse aandelen in één dag tijd bijna 26 miljard euro aan waarde verloren.

Dagelijkse waardeschommelingen van Nederlandse aandelen op de Amsterdamse beurs, september 2008

Dagelijkse waardeschommelingen van Nederlandse aandelen op de Amsterdamse beurs, september 2008

Grote verliezers

Vooral de bedrijven in de financiële sector lagen onder vuur. Ze zagen in de eerste drie kwartalen van 2008 meer dan 51 miljard euro van hun beurswaarde in rook opgaan. Dat was meer dan de helft van hun waarde. Het aandeel Fortis werd 15 miljard euro minder waard. Dat is een daling van bijna 74 procent. Een grote verliezer buiten de financiële sector in de afgelopen drie kwartalen was Royal Dutch Shell met meer dan 50 miljard euro verlies. Dat komt overeen met een daling van bijna een derde ten opzichte van eind 2007.

Beurswaarde Nederlandse bedrijven aan de Amsterdamse beurs, 2008 

Beurswaarde Nederlandse bedrijven aan de Amsterdamse beurs, 2008

Ook lagere beurswaarde door beursverlaters

De beurswaarde van Nederlandse bedrijven daalde overigens niet alleen door de lagere koersen. Ook de beursverlating van enkele bedrijven droeg daar aan bij, in totaal voor 82 miljard euro. Veruit de grootste beursverlater was ABN/AMRO. Op 25 april ging daardoor in één klap meer dan 70 miljard euro aan beurswaarde verloren.

Jos van Heiningen en Maarten Molders