Peilgestuurde buisdrainage in 2 procent landbouwgrond

In 2012 was ruim 35 procent van de landbouwgrond in Nederland voorzien van buisdrainage om overtollig water af te voeren. Bij ruim 2 procent van de landbouwgrond ging het om peilgestuurde buisdrainage, waarmee de grondwaterstand beter geregeld kan worden. Van het grasland werd in 2012 ruim 19 procent alleen met maaiveldgreppels ontwaterd. Bijna 2 procent van het grasland werd met zowel maaiveldgreppels als drainagebuizen ontwaterd.

Percentage peilgestuurde buisdrainage per gemeente, 2012

Percentage peilgestuurde buisdrainage per gemeente, 2012

Peilgestuurde buisdrainage vooral in tuinbouwgebieden

Landbouwgrond met drainage is vooral te vinden in de zeekleigebieden. Zeeklei houdt water beter vast dan zand, waardoor de natuurlijke afwatering minder is en de behoefte aan ontwatering groter. In 2010 was 33 procent van de landbouwgrond voorzien van drainage. In 2012 had 650 duizend hectare (35 procent) van de landbouwgrond buizendrainage. Bij 610 duizend hectare (29 procent) van de landbouwgrond ging het om gewone buisdrainage, die ervoor zorgt dat overtollig water uit de wortelzone van de gewassen snel afgevoerd wordt. Bij 40 duizend hectare (2 procent) van de landbouwgrond ging het om peilgestuurde buisdrainage, waarbij het grondwaterpeil beter geregeld kan worden. Bij peilgestuurde buisdrainage kan er een hoger grondwaterpeil toegepast worden, waardoor het grondwater beter vastgehouden kan worden. Er vindt minder uitspoeling van meststoffen plaats en bij droogte hoeft er minder snel beregend te worden. Peilgestuurde buisdrainage komt vooral veel voor in de zandige geestgronden van de gemeenten Den Helder, Zijpe en Katwijk en in de kleigronden van de gemeente Goes.

Percentage grasland met maaiveldgreppels per gemeente, 2012

Percentage grasland met maaiveldgreppels per gemeente, 2012

Ontwatering grasland vooral met greppels

Grasland is in geheel Nederland te vinden, maar het komt vooral veel voor in de provincie Friesland, in de Kop van Overijsel, in het Groene Hart (Zuid-Holland/West-Utrecht) en in Noord-Holland (Waterland, Zaanstreek en Kennemerland). Van het grasland wordt 210 duizend hectare (21 procent) ontwaterd met maaiveldgreppels. Grasland met maaiveldgreppels is vooral te vinden in het middengebied van Friesland, in het Groene Hart en in Noord-Holland. Het gaat hier om laagveengebieden, die een grondwaterpeil hebben dat dicht onder het maaiveld ligt. Bijna 20 duizend hectare (2 procent) van het grasland wordt ontwaterd met een combinatie van maaiveldgreppels en buisdrainage. Die combinatie is vooral vinden in het laagveengebied van Midden-Friesland en in het rivierkleigebied van Zuidoost-Gelderland, het gebied rond Geldermalsen.

Bronnen: Een derde landbouwgrond heeft drainage, 2011

StatLine: Landbouw; gewassen, dieren en grondgebruik naar regio

Maatwerktabel: Buisdrainage landbouwgrond