Handel met Roemenië en Bulgarije in de lift

Het belang van Roemenië en Bulgarije in de totale Nederlandse internationale handel is met een aandeel van respectievelijk 0,2 en 0,1 procent nog beperkt. De handel met deze Oost-Europese landen neemt echter wel flink toe.

Ontwikkeling handel positief

De handel met Roemenië en Bulgarije zit in de lift. De invoerwaarde uit Roemenië is in de periode 1999-2003 met bijna 60 procent toegenomen. De uitvoerwaarde naar dit land is in diezelfde periode verdubbeld. Voor Bulgarije gelden in deze periode stijgingspercentages voor de import van 22 procent en voor de export van 71 procent.

Handel met Roemenië

Handel met Roemenië

Invoer uit Roemenië in 2003 met een kwart gestegen

Uit Roemenië werd in 2003 voor 437 miljoen euro ingevoerd. Dit is ruim 25 procent meer dan een jaar eerder. Meubelen, kleding en schoeisel zijn de belangrijkste importproducten. Samen zijn deze producten goed voor ruim 40 procent van de Nederlandse invoer uit Roemenië.

Uitvoer naar Roemenië zes procent hoger

De export naar Roemenië is het afgelopen jaar met ruim 6 procent toegenomen tot 574 miljoen euro. Computers zijn het belangrijkste exportproduct met een aandeel van 11 procent. Daarnaast bepalen televisie’s, geneesmiddelen, auto’s en garens het beeld van de uitvoer.

Handel met Bulgarije

Handel met Bulgarije

Voornamelijk kleding uit Bulgarije

Ruim eenderde van de Nederlandse invoer uit Bulgarije heeft betrekking op kleding. In 2003 werd voor 44 miljoen euro aan kleding ingevoerd. Dit is een daling van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De totale invoer uit Bulgarije is in 2003 met 11 procent gedaald tot 112 miljoen euro.

Uitvoer naar Bulgarije: garens, pc’s en tabaksfabrikaten

De belangrijkste exportproducten naar Bulgarije zijn garens, computers en tabaksfabrikaten. Deze producten hebben een aandeel van bijna 40 procent in de totale export naar Bulgarije. De uitvoer naar Bulgarije had in 2003 een waarde van 232 miljoen euro. Dit is 10 procent meer dan in 2002.

Wiel Packbier

Bron: StatLine