Minder energie verbruikt in 2009

In 2009 was het energieverbruik in Nederland ruim 2 procent lager dan een jaar eerder. Deze daling is in de eerste drie kwartalen gerealiseerd. In het vierde kwartaal van vorig jaar is 3 procent meer energie verbruikt.

Energieverbruik 2009

Energieverbruik 2009

Transportsector verbruikt minder aardolie

De transportsector verbruikte in 2009 ruim 3 procent minder aardolie dan een jaar eerder. In de industrie was het verbruik van aardoliegrondstoffen- en producten vrijwel gelijk aan dat in 2008. Na het lage verbruik in het vierde kwartaal van 2008, steeg het verbruik weer in 2009. Maar het niveau van begin 2008 werd nog niet gehaald. De industrie verbruikt aardolie vooral als grondstof voor bijvoorbeeld plastics.

Aardolieverbruik in de industrie

Aardolieverbruik in de industrie

Wel iets meer aardgas verstookt

Het aardgasverbruik lag in 2009 bijna 1 procent hoger dan een jaar eerder. Bij de huishoudens, de landbouw en de dienstensector was het verbruik 3 procent hoger. Het begin en einde van 2009 waren kouder dan dezelfde perioden in 2008. Hierdoor is meer aardgas verbruikt voor verwarming van woningen en bedrijfspanden.

Bij de elektriciteitsproductiebedrijven was het aardgasverbruik bijna 5 procent hoger doordat er meer elektriciteit is geproduceerd. Daarentegen was het verbruik van aardgas in de industrie bijna 7 procent lager dan in 2008. Dit komt vooral doordat in de eerste helft van 2009 het verbruik fors lager was dan het jaar ervoor.

Aardgasverbruik

Aardgasverbruik

Minder elektriciteit en steenkool

Het steenkoolverbruik in Nederland was bijna 9 procent lager. Vooral de ijzer- en staalindustrie verbruikte minder kolen. Het verbruik van elektriciteit ten slotte kwam bijna 6 procent lager uit. Desondanks is er meer elektriciteit geproduceerd in 2009. Dat komt doordat er minder elektriciteit is ingevoerd.

Leendert Pleijsier

Bron: StatLine, Energiebalans: kerncijfers