Gezonder en tevredener met een hoge opleiding

Mensen met een hoge opleiding hebben hogere scores op de schaal van welvaart en welzijn dan mensen met een lage of middenopleiding: zij voelen zich vaker gezond, zijn tevredener en verdienen beter. Dit blijkt uit een nieuwe studie van CBS.

Hogere opleiding als basis

Een diploma in het hoger onderwijs is een goede entree tot de arbeidsmarkt. Mensen met een hoge opleiding zijn minder vaak werkloos, hebben vaker een hoog inkomen, wonen vaker in een kwalitatief goede (koop)woning, voelen zich vaker gezond en zijn in het algemeen vaker tevreden met het leven. Laagopgeleiden daarentegen hebben minder kansen op werk. Materiële onzekerheid zet de tevredenheid en gezondheid onder druk. Vooral mannen met een lage opleiding die niet aan de slag komen of die aan de slag moeten zien te blijven hebben een lager welzijn. Middelbaar- en hoogopgeleiden kunnen zich grotendeels handhaven in het werkende leven en zijn relatief tevreden.

Mensen met een hoog inkomen hebben vaker een eigen huis. Huizenbezitters scoren beter op enkele indicatoren van welvaart en welzijn dan mensen die in een huurhuis wonen. Het bezit van een eigen woning wijst vaak op het hebben van (een groot) vermogen of de mogelijkheid om op termijn een (groot) vermogen bijeen te sparen.

1,8 miljoen mensen welvarend, gelukkig en gezond

Helemaal bovenaan in de welvaarts-en welzijnsverdeling staan de 1,8 miljoen ((15 procent van de niet studerende volwassenen) vaste werknemers en zelfstandigen met een hbo- of wo-diploma en een koophuis. Meteen daaronder staan de hoogopgeleide flexwerkers met een koopwoning. Dit is weliswaar een kleine, maar groeiende groep ((310 duizend in 2013, 3 procent). Zelfs mensen met een uitkering en een koopwoning staan hoger op de schaal van welvaart en welzijn dan de hoogopgeleide vaste werknemers met een huurhuis.
De grootste groep is de zogenoemde middenklasse ((2 miljoen mensen, 17 procent) met een vaste baan of eigen bedrijf, een middelbare opleiding en een koophuis. Zij hebben een bovengemiddelde levenskwaliteit.
Onderaan de verdeling staan de mensen die in een huurwoning wonen en een uitkering ontvangen, ongeacht wat hun opleiding is.

Kwaliteit van leven naar sociaaleconomische kenmerken, 2007/2013

Bron: Kwaliteit van leven in Nederland