Gezondere leefstijl blijkt voor velen moeilijk haalbaar

  • Bijna een op de twee beweegt onvoldoende
  • Ruim een op de tien heeft ernstig overgewicht
  • Een op de tien drinkt te veel alcohol
  • Ruim een op de vier rookt

Nederlanders boeken de laatste jaren nauwelijks winst bij het streven naar een gezondere leefstijl. Zo is er in 2009 geen verbetering in het aantal mensen dat voldoende gezond beweegt. Het percentage mannen met ernstig overgewicht was sinds het begin van de waarneming niet eerder zo hoog. De afname in de laatste jaren van het percentage zware drinkers stagneert nu. Een positieve ontwikkeling is dat over een wat langere periode bekeken het aantal rokers licht blijft dalen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het lijkt erop dat het steeds moeilijker wordt om meer Nederlanders in (gezonde) beweging te krijgen. In 2009 lag het percentage Nederlanders van 12 jaar of ouder dat voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen op 56 procent, evenveel als in 2007 en in 2008. De stagnatie is in alle leeftijdsgroepen zichtbaar, zowel bij mannen als bij vrouwen.

De uitkomsten voor matig overgewicht bij volwassenen van 20 jaar of ouder waren in 2009 nagenoeg gelijk aan die van 2008. Vier op de tien mannen en drie op de tien vrouwen hebben matig overgewicht. Het percentage volwassenen met ernstig overgewicht blijft echter nog steeds toenemen. Bij mannen (11,2%) was het aandeel met ernstig overgewicht sinds het begin van de waarneming in 1981 niet eerder zo hoog. Ouderen kampen het meest met ernstig overgewicht. Bij vrouwen boven de 65 jaar is dat een op de zes.

Overmatig alcoholgebruik onder Nederlanders van 12 jaar of ouder is in 2009 gelijk gebleven. Een op de tien wordt gerekend tot de zware drinkers. Deze mensen drinken op minimaal één dag in de week minstens zes glazen alcoholhoudende drank. In de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar komt zwaar drinken het meest voor. Ruim 1 op de 8 jongeren wordt gerekend tot de groep zware drinkers. De laatste twee jaar is echter sprake van een afname van het aandeel zware drinkers in deze leeftijdsgroep. Eén op de vijf Nederlanders drinkt geen alcohol en dat cijfer is al jarenlang constant.

In 2009 rookte 27 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder. Dat is iets minder dan in 2008. De verklaring ligt vooral in het feit dat minder vrouwen van 25 jaar en ouder roken. Van alle vrouwen rookt 23 procent. Bij de mannen is dat 31 procent. In de jongste leeftijdsgroep (12-24 jaar) is de laatste vijf jaren het percentage rokers met 23 procent gelijk gebleven. In het algemeen is er over de laatste 10 jaar gezien sprake van een licht dalende tendens in het percentage rokers onder mannen en vrouwen. Dit geldt ook voor het percentage zware rokers (minstens 20 sigaretten per dag).

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.